Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO „Zmŕtvychvstanie“ 700-ročného muža: Takto vyzeral chudobný človek z 13. storočia

Rekonštrukcia mužovej tváre Zobraziť galériu (3)
Rekonštrukcia mužovej tváre (Zdroj: Chris Rynn/University of Dundee)

LONDÝN - Britskí archeológovia majú celkom dobre zmapované, ako žila v stredoveku stredná trieda obyvateľov, prípadne sa zameriavajú na telá prominentov, akými bol kráľ Richard III., no o chudobnej vrstve toho vedia iba málo. Práve preto sa teraz pozornejšie pozreli na kostry obyčajných smrteľníkov, ktoré našli na cintoríne v Cambridge. V rámci výskumného projektu zrekonštruovali aj tvár muža, ktorý zomrel približne pred 700 rokmi.

Diera odhalila prastaré tajomstvo: FOTO Ukrýva záhadná jaskyňa templárov Svätý grál?

Muž z 13. storočia, označený výskumníkmi ako Context 958, sa nachádzal medzi stovkami kostier nájdených na cintoríne pod školou Old Divinity School of St John College. Pohrebisko kedysi patrilo nemocnici a charitatívnej organizácii, ktorá pomáhala chudobným a chorým obyvateľom v rokoch 1200 až 1500 a je jedným z najväčších stredovekých nemocničných cintorínov v Británii.

Archeológovia a ďalší odborníci pátrajú po nových informáciách o chudobe, žijúcej v meste, o ktorej existuje len málo listinných záznamov. Profesor John Robb z oddelenia archeológie a antropológie na univerzite v Cambridge uviedol, že štúdium týchto kostier má potenciál povedať im veľa o veciach, o ktorých sa nedá dočítať v písomnostiach.

FOTO „Zmŕtvychvstanie“ 700-ročného muža:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Chris Rynn/University of Dundee)

Rekonštrukciu tváre muža vykonal Dr. Chris Rynn, odborný asistent v Centre pre anatómiu a ľudskú identifikáciu na University of Dundee, ktorý aplikoval súdne techniky na odhalenie štruktúry tváre, ktoré kombinujú hĺbku tkaniva s anatómiou. Ide o rovnaké metódy, ktoré sa používajú pri pomoci polícii identifikovať rozkladujúce sa telá. Na margo rekonštrukcie uviedol, že tvár subjektu je veľmi mužská, no má vcelku ženské obočie a čelo. Takýto mix na jednej lebke je veľmi nezvyčajný, ale vyzerá veľmi príjemne.

Analýza mužovho skeletu odhalila robustnú postavu. Bol dobre živený a s ohľadom na fyzickú prácu mal aj dobre vyvinutú svalovinu. Vedci našli dôkazy o problémoch so zubami, vrátane abscesov. Dožil sa viac ako 40 rokov, čo bol na toto obdobie úctyhodný vek. Podľa Robba išlo o robotníka, malého živnostníka alebo remeselníka, ktorý síce trpel drobnými ochoreniami, ktoré mu spôsobovali bolesť, ale nezabili ho.

FOTO „Zmŕtvychvstanie“ 700-ročného muža:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Chris Rynn/University of Dundee)

Zvyšné kostry budú archeológovia analyzovať v priebehu štyroch rokov a odborníci budú študovať všetko od výživy po dentálne zdravie chudobných občanov. Taktiež sa zamerajú na dopad epidémií na populáciu.

Viac o téme: ArcheológoviaKostraStredovekCambridge
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu