Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čínsky astronaut prehovoril o záhadných zvukoch vo vesmíre: Klopanie na kapsulu nevedia vysvetliť

Liwei na obrovskom portréte Zobraziť galériu (2)
Liwei na obrovskom portréte (Zdroj: SITA/AP)

PEKING - Čínsky astronaut prehovoril o tom, čo zažil počas svojho prvého letu do vesmíru. Na jeho kapsulu, v ktorej strávil dovedna 21 hodín, niekto alebo niečo zaklopalo. Zvuk bol veľmi hlasný a muža poriadne vystrašil.

Päťdesiatjedenročný Yang Liwei, generálmajor čínskych vzdušných síl Air Force a bývalý astronaut, si doteraz nevie vysvetliť, čo sa vlastne stalo počas jeho prvého pobytu vo vesmíre v roku 2003. V nedávnom rozhovore pre čínske médiá povedal, že počas obletu Zeme viackrát začul neznáme klopanie, ktorého pôvod nepozná doteraz. 

Čínsky astronaut prehovoril o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Znelo to, akokeby niekto klopal na vesmírnu loď. Ten zvuk pripomína úder kladiva na kus železa. Bol som veľmi nervózny a naozaj som sa bál," spomína Liwei, podľa ktorého zvuk nepochádzal ani zvonka ani zvnútra vesmírneho modulu. Pozrel sa z okna, či tam náhodou niečo neuvidí, no nezbadal nič nezvyčajné. 

Astronómovia riešia záhadu: Pred 50 rokmi sa stratil satelit NASA, teraz sa stalo niečo podivné

Keď sa Yang vrátil na Zem, o všetkom informoval predstaviteľov čínskeho vesmírneho programu a snažil sa s rôznymi nástrojmi napodobniť zvuky, ktoré počul. Nie je pritom sám, komu sa niečo také vo vesmíre prihodilo. Podobnú skúsenosť vraj majú aj iní čínski astronauti. Samozrejme sa objavili rôzne teórie vysvetľujúce tento jav, ako napríklad, že sa dovnútra lode pokúšali dostať mimozemšťania, no ide len o nezmyselné špekulácie. 

Viac o téme: VesmírAstronautYang liweiZáhadné zvuky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu