Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zamestnanci Tesca zúria: Toto nám nemôžete urobiť! A zákazníci sú nahnevaní tiež

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN - Viac ako dvetisíc zamestnancom Tesca hrozí skrátenie pracovnej doby, prípadne výpoveď, po tom, ako obchodný reťazec oznámil, že vo viacerých svojich prevádzkach zruší počas Vianoc 24-hodinové otváracie hodiny. Zúria pracovníci aj zákazníci.

Tesco v Británii ohlásilo veľké zmeny. Počas nadchádzajúcich vianočných sviatkov sa chystá obmedziť svoju prevádzku v nočných hodinách. Tamojší obyvatelia môžu zabudnúť na 24-hodinové otváracie hodiny, v noci sa do obchodu nedostanú vôbec. 

Zamestnanci Tesca zúria: Toto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Okrem toho, že toto opatrenie sa nepáči zákazníkom, ktorí sú zvyknutí na nepretržitú prevádzku, sú v prvom rade nespokojní samotní zamestnanci Tesca. Tisícom z nich totiž kvôli tomu skresajú pracovný čas, v dôsledku čoho zarobia menej. A to by, najmä pred najväčšími sviatkami roka, nepotešilo asi nikoho. Tisíc nahnevaných pracovníkov už podpísalo petíciu za zrušenie zmluvy medzi Úniou pracovníkov obchodných prevádzok a Tescom, pretože odbory obvinili z toho, že nestoja na ich strane a nebojujú za ich práva. Tento týždeň sa začnú 45-dňové rozhovory, na ktorých sa rozhodne, ktorí zamestnanci prídu v novembri o prácu. 

Bizarný výjav pri Tescu: Za to, čo vyviedol dôchodkyni vodič dodávky, by si zaslúžil pár faciek

Tesco už pred pár mesiacmi oznámilo skrátenie otváracej doby vo svojich dvadsiatich prevádzkach. Teraz k nim pridal ďalších tridsať, čiže dokopy ide o päťdesiat supermarketov. V nich budú počas vianočnej sezóny otvárať o šiestej ráno a zatvárať o polnoci. 

Zamestnanci Tesca zúria: Toto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Jednej zamestnankyni už teraz znížili pracovný čas z 38 hodín týždenne na 22, čo jej spôsobí veľký výpadok v rodinných financiách. "Som slobodná matka s dvomi deťmi, potrebujem každú penny. Neviem, ako teraz prežijeme, v noci kvôli tomu ani nespávam," napísala na jednom britskom pracovnom fóre. 

Prevádzkový riaditeľ Tesca Tonny Hoggett uviedol, že zmeny zavádzajú kvôli jednoduchšiemu riadeniu celej siete a zlepšeniu servisu smerom k zákazníkom. "Chápeme, že niektorých našich zamestnancov to mohlo zaskočiť, urobíme ale všetko pre to, aby boli opäť vo svojej práci spokojní," vyhlásil. 

Viac o téme: VianoceBritániaTescoOtváracie hodiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu