Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nemecká ministerka žiada urýchlené prijatie krajín západného Balkánu do EÚ

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, Pool)

BERLÍN - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok žiadala urýchlené prijatie kandidátskych krajín zo západného Balkánu do EÚ. Urobila tak pri príležitosti 20. výročia rozšírenia EÚ o desiatku krajín v roku 2004, informuje o tom agentúra DPA.

Baerbocková upozorňuje na mimoriadne nebezpečenstvo "politických a geografických šedých zón" na Balkáne či vo východnej časti EÚ. "Takéto šedé zóny si nemôžeme dovoliť. Pre (ruského prezidenta Vladimira) Putina sú pozvaním na zasahovanie, na destabilizáciu," uviedla ministerka v článku, ktorý bol zverejnený vo viacerých krajinách.

archívne video

Vladimír Bilčík o Čiernej Hore a integračných snahách krajín západného Balkánu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Rozšírenie našej EÚ je dnes aj geopolitická potreba," uviedla a pripomenula, že táto skutočnosť je známa minimálne od začiatku ruskej invázie na Ukrajine. "Nemôžeme si opätovne dovoliť, aby jedna celá generácia zostala v čakárni EÚ, tak ako krajiny západného Balkánu," píše. "Nesmieme premeškať príležitosť urobiť našu Úniu väčšou a silnejšou - a tým aj bezpečnejšou," dodala.

Projekt mierovej a slobodnej Európy

Generácia z rozšírenia z roku 2004 sa podľa jej slov nesmie nechať zmiasť protivetrom či populistickými sloganmi. "Naša generácia stojí v súčasnosti pred úlohou brániť a posilňovať projekt mierovej a slobodnej Európy, aj keď to stojí mimoriadne veľa síl," napísala a dodala, že na to sú potrebné reformy.

V prvý májový deň 2004 do EÚ vstúpili ČR, Cyprus, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Poľsko, Slovensko a Slovinsko. Medzi tzv. krajiny západného Balkánu patrí Albánsko, Bosna a Hercegoviny, Čierna hora, Severné Macedónsko, Srbsko a územie Kosova. V procese vstupu do EÚ zatiaľ najviac pokročila Čierna Hora.

Viac o téme: VstupKrajinyNemeckoZápadný BalkánAnnalena Baerbocková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu