Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ursula von der Leyenová pricestuje do Prahy: Aký má dôvod?

Ursula von der Leyenová počas summitu v Bruseli
Ursula von der Leyenová počas summitu v Bruseli (Zdroj: SITA/John Thys, Pool via AP)

ŠTRASBURG - Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pricestuje v utorok 30. apríla do Prahy. V rámci predvolebnej kampane Európskej ľudovej strany, za ktorou chce druhýkrát obhájiť mandát na čele únijnej exekutívy, sa má stretnúť so zástupcami českých strán, najmä s politikmi z TOP09 a KDU-ČSL. ČTK to dnes povedal zdroj z EPP. Program sa stále ešte spresňuje.

Šéfka EK na začiatku marca získala oficiálnu nomináciu Európskej ľudovej strany pre kandidatúru na druhý mandát. Nemeckú političku na straníckom kongrese v Rumunsku podporilo 400 delegátov európskych ľudovcov, proti ich bolo 89. Priority a hlavné výzvy pre ďalšie päťročné obdobie sú vojna na Ukrajine, kríza v Pásme Gazy, nestabilita na Blízkom východe a vzostup Číny, oznámila vtedy von der Leyenová účastníkom kongresu.

archívne video

Voľby do Európskeho parlamentu: Vráťme Európu občanom, hovorí Lexmann (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

EPP je v súčasnosti najväčšou politickou skupinou v Európskom parlamente. Z českých politických subjektov sú jej členmi KDU-ČSL a TOP09 a hnutie STAN. V predvolebných prieskumoch zatiaľ EPP jasne vedie a na miesto šéfa Európskej komisie je spravidla navrhnutý kandidát z frakcie, ktorá vo voľbách získa najviac hlasov. Podľa expertov teda existuje veľká šanca, že von der Leyenová bude môcť vo funkcii zostať.

Viac o téme: PrahaUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu