Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Čínsky minister obrany žiadal počas rokovaní s USA väčšiu dôveru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čínsky minister obrany počas videorozhovoru so svojím americkým náprotivkom žiadal väčšiu dôveru medzi Pekingom a Washingtonom, uviedli v stredu čínski predstavitelia. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Čína a Spojené štáty by mali… považovať mier za to najcennejšie a stabilitu za to najdôležitejšie," povedal čínsky minister obrany Tung Ťün svojmu americkému rezortnému kolegovi LLoydovi Austinovi.

archívne video

Slovensko je v USA rešpektovanou krajinou, tvrdí prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Vojenská sféra je kľúčom… k stabilizácii vývoja vzťahov a prevencii výskytu vážnych kríz," vyhlásil Tung a dodal, že americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching "berú presadzovanie stabilizácie a zlepšovanie bilaterálnych vzťahov veľmi vážne".

Zároveň však Spojené štáty varoval v súvislosti s Taiwanom. Čína tento ostrov považuje za súčasť svojho územia a neuznáva jeho samostatnosť. Tung Ťün zdôraznil, že otázka Taiwanu je absolútnym stredobodom čínskych záujmov. Čína sa podľa ministrových slov nebude nečinne prizerať separatistickým snahám Taiwanu ani ich tichému schvaľovaniu okolím.

Čínsky minister tiež naliehal na Spojené štáty, aby uznali nárok Číny na Juhočínske more. Čína si nárokuje takmer celé jeho územie a ignoruje požiadavky ostatných krajín, čo v uplynulých mesiacoch spôsobilo nárast napätia v oblasti.

Viac o téme: DôveraRokovanie USAČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu