Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vojna na Blízkom východe: Na vine je Irán, ovplyvnil svojich spojencov z Hamasu! tvrdí Saudská Arábia

Irán zaútočil v sobotu 13. apríla na Izrael. Do protiútoku sa postavil aj ďalší izraelský spojenec
Irán zaútočil v sobotu 13. apríla na Izrael. Do protiútoku sa postavil aj ďalší izraelský spojenec (Zdroj: X/Herald Post Mail, Getty Images)

RIJÁD – Víkendový útok Iránu na Izrael posunul nepokoje a momentálnu situáciu na Blízkom východe na úplne novú úroveň. Navyše sa zdá, že Irán bude v tomto konflikte pokračovať zrejme bez podpory ďalšej krajiny. K Izraelu sa už pridalo moslimské Jordánsko a najnovšie správy hovoria o gigantovi z Arabského polostrova.

archívne video

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Ku koalícii, ktorá počas víkendu ochraňovala územie a vzdušný priestor Izraelu sa po USA, Veľkej Británii, Francúzsku a Jordánsku, pridala aj Saudská Arábia. Tá je spoločne s Jordánskom moslimskou krajinou, no napriek tomu sa rozhodla chrániť židovský Izrael pred mohutným útokom Iránu. Uviedlo to The Jeruslame Post s odvolaním sa na KAN News. 

Podobne ako Jordánsko

Saudská Arábia sa mala zapojiť do vojenskej obrannej operácie, pri ktorej sa koalícii podarilo zostreliť takmer všetky iránske drony pred zásahom cieľa. Mnohé z rakiet leteli cez vzdušný priestor Jordánska a Saudskú Arábiu, kde ich zneškodnili miestne armády.

"Disponujeme systémom, ktorý vo vzdušnom priestore odhalí akékoľvek neznáme teleso. Celému je na vine Irán Ovplyvnil svojich spojencov Hamas, ktorí začiatkom októbra minulého roku zaútočili na Izrael a odštartovali vojnu v Pásme Gazy. Bol to zámer, aby sa normalizačná dohoda (USA, Saudská Arábia, Izrael) nikdy nepodpísala," uviedol zdroj napojený na saudskoarabskú kráľovskú rodinu. Agentúra Al Arabia však informovala, že Saudská Arábia sa nezúčastnila na protiútoku iránskych dronov a rakiet.

Na stole bola dohoda 

Ešte pred masakrou, ktorú spáchal Hamas v októbri 2023, bola na stole trojstranná dohoda, kde sa mal Rijád spojiť s Washingtonom proti Teheránu, mala byť obnovená palestínska štátnosť a do tretice sa mala podpísať normalizačná dohoda so Saudskou Arábiou a Izraelom. Všetko padlo po útoku radikálneho Hamasu na Izrael. Vojenská spolupráca medzi USA, Izraelom a moslimskými krajinami tu však očividne funguje. 

Viac o téme: SpojenecUSAIránBlízky východIzrael vo vojneSaudká Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu