Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Joe Biden poráža Sandersa v kľúčových oblastiach, vyzval ho aj na boj proti Trumpovi

Demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden Zobraziť galériu (5)
Demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke)

WASHINGTON - Bývalý americký viceprezident Joe Biden po víťazstve v minimálne troch utorkových demokratických primárkach vyzval svojho súpera Bernieho Sandersa, aby v novembrových prezidentských voľbách spoločne porazili súčasného republikánskeho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa.

Biden vyjadril presvedčenie, že on i Sanders majú "rovnaký cieľ", ktorým je Trumpova porážka. "Chcem poďakovať Berniemu Sandersovi a jeho podporovateľom za ich nevyčerpateľnú energiu a vášeň. Spoločne porazíme Donalda Trumpa... zjednotíme túto krajinu," vyhlásil Biden podľa agentúry AFP.

Demokratický kandidát na prezidenta
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke)

Sanders na jeho výzvu bezprostredne nereagoval a jeho spolupracovníci podľa CNN avizovali, že v utorok večer (miestneho času) už so žiadnym prejavom nevystúpi.

Joe Biden, viceprezident USA za úradovania Baracka Obamu, zvíťazil v minimálne troch zo šiestich štátov, v ktorých sa v utorok konali prezidentské primárky demokratov. Mimoriadny význam má víťazstvo v kľúčovom štáte Michigan, kde sa v rámci tzv. druhého supervolebného utorka súperilo o najvyšší počet delegátov. Sanders dúfal vo svoje víťazstvo v Michigane, od ktorého si sľuboval opätovné oživenie svojej kampane po neúspešnej minulotýždňovej sérií primárok.

Biden získal aj kľúčový Michigan

Biden okrem Michiganu vyhral v utorok aj v štátoch Mississippi a Missouri. Podľa prvých výsledkov vedie i v Idahu, a to s vyše desaťpercentným náskokom pred Sandersom. V štáte Washington prvé údaje naopak ukazujú veľmi tesný súboj oboch kandidátov. Biden podľa nich viedol nad Sandersom len o 0,6 percenta hlasov. Prognózy z primárok v Severnej Dakote ešte nezverejnili.

Bernie Sanders
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul Sancya)

Podľa denníka The Washington Post v celkovom počte delegátov získaných v priebehu celých primárok vedie Biden nad Sandersom v pomere 730:592. Okrem Severnej Dakoty mali 10. marca vo zvyšných spomínaných piatich štátoch primárky aj republikáni, medzi ktorými je však jednoznačným favoritom Donald Trump. Zatiaľ zvíťazil v Michigane, Mississippi aj v Idahu.

Joe Biden triumfoval aj minulý týždeň v rámci prvého supervolebného utorka (3. marca), keď podľa doposiaľ nekompletných výsledkov zaznamenal víťazstvo v demokratických primárkach v deviatich z 12 štátoch. Jeho hlavný súper v boji o prezidentskú nomináciu demokratov Sanders ho predstihol len v troch štátoch.

Biden zvíťazil aj v Idahu

Joe Biden zvíťazil v minimálne štyroch zo šiestich primárok demokratov, ktoré sa konali v rámci tzv. druhého volebného superutorka. Biden zaznamenal víťazstvo v kľúčovom štáte Michigan, a tiež v Mississippi, Missouri a Idahu, čím si posilnil svoju pozíciu pred rivalom Berniem Sandersom. Podľa prognóz CNN si Biden najnovšie pripísal na svoje konto aj víťazstvo v štáte Idaho, kde sa súperilo o 20 delegátov nominačného zjazdu demokratov.

Viac o téme: PrimárkyMississippiMissouriMichiganJoe BidenBernie Sanders
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu