Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Mayová príde do Bieleho domu: Odovzdá Trumpovi dar na nadviazanie spojenectva

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová daruje dnes pri príchode do Bieleho domu novému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi škótsku misku "dôvery". Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Premiérka odovzdá "quaich", teda škótsku dvojuchú plytkú šálku na pitie, ktorá sa kedysi pokladala za dar na nadviazanie spojenectva medzi rodinnými klanmi v oblasti Škótskej vysočiny na severe Británie. Mayovej dar má odrážať jej nádeje na silný zväzok s novým prezidentom Spojených štátov, ako aj pripomenúť jeho škótsky pôvod.

Mayová prinesie Trumpovi takisto darčekový kôš s potravinami, vyprodukovanými vo vidieckom sídle Chequers, kam chodievajú oddychovať premiéri Spojeného kráľovstva. Kôš bude obsahovať jablkovú šťavu a slivkový lekvár z ovocia vypestovaného v záhradách sídla Chequers v anglickom grófstve Buckinghamshire.

V darčekovom koši bude dominovať tiež známy Bakewellský koláč - z marmelády, brusníc a bielej čokolády - upečený v sídle Chequers. Quaich (vyslov "kuejk" alebo "kuejch") je odvodený zo slova v škótskej galčine, ktoré znamená miska či šálka, ako uvádzajú predstavitelia premiérkinho úradu. Tento artefakt má pôvod na Škótskej vysočine, kde ho vodcovia klanov udeľovali na znak svojej pohostinnosti.

Viac o téme: Donald TrumpTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu