Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slováci terčom nespravodlivosti a diskriminácie? Firma im prikázala hovoriť po anglicky!

Továreň Orchid v Sheffielde
Továreň Orchid v Sheffielde (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Spoločnosť, ktorá zamestnáva pracovníkov z východnej Európy, a to najmä Poliakov a Slovákov, požadovala, aby sa v práci rozprávali po anglicky. Po sťažnostiach na diskrimináciu však svoje nariadenie stiahla a teraz tvrdí, že tak urobila s dobrým úmyslom, ktorý však nevyšiel podľa jej predstáv.

Brexit spustil odpornú vlnu násilia: FOTO Z celej krajiny hlásia útoky na cudzincov!

Šéfovia Orchid Orthopedic Solutions, ktorá vyrába zdravotnícke pomôcky, predstavila nové opatrenia v továrni v Sheffielde v snahe znížiť rozdiely medzi anglickými zamestnancami a ľuďmi z Poľska a Slovenska, ktorí medzi sebou komunikujú v materinskom jazyku.

Podľa novín Sheffield Star bola táto firemná politika údajne zavedená po tom, čo sa zamestnanec sťažoval na tím poľských kolegov, ktorí sa rozprávali rodnou rečou. Robotníci tiež mali poukazovať na pocit "izolovanosti a zastrašovanie" zo strany ich neanglicky hovoriacich spolupracovníkov.

Toto nariadenie vzniklo ako súčasť aktualizovaných pravidiel firmy, nazvané "Toolbox Talk", ktoré musia všetci zamestnanci podpísať a malo viesť k vytvoreniu "harmónie" na pracovisku. Zamestnanci z východnej Európy však tento krok považovali za diskriminačný a nespravodlivý. Navyše sa vo firme napätie ešte zvýšilo.

"Mám dojem, že spoločnosť vystupňovala problém a urobila z malej veci veľkú, skôr než by riešila príčinu problému. Ak sa muži medzi sebou rozprávajú poľsky, oveľa rýchlejšie si urobia svoju robotu. Je tu veľa poľských a slovenských pracovníkov. Pripadá mi to nespravodlivé a diskriminačné," uviedol nemenovaný zamestnanec.

Hovorca spoločnosti Orchid sa vyjadril, že opatrenie už s okamžitou účinnosťou zrušili a pripravujú novú smernicu určenú na to, aby sa všetci vo firme cítili vítaní a zároveň jazyk slúžil na efektívnu obchodnú komunikáciu. "Orchid si cení rozmanitosť, pretože je v duchu našich základných hodnôt, čo demonštrujeme aj množstvom rás a národností, ktoré zamestnávame," dodal hovorca pre MailOnline.

Viac o téme: Brexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu