Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusku nebude nikto nič diktovať! Pozrite, ako sarkasticky Putin odbil dievča (12)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Cudzie mocnosti by nemali Rusku diktovať podmienky z pozície sily. Ruský prezident Vladimir Putin to povedal dnes počas tradičného televízneho programu, v ktorom raz do roka odpovedá naživo na otázky telefonujúcich občanov.

"Nemali by konať z pozície sily, diktovať imperiálne ambície, ale mali by pristupovať úctivo ku všetkým partnerom, a samozrejme aj k Rusku," cituje Putinove slová agentúra Reuters. Putin sa podľa nej vyjadril aj k ďalším aktuálnym témam vo svete vrátane úniku tzv. Panamských dokumentov o finančných machináciách, ktorých "hlavným terčom" je podľa Moskvy práve ruský prezident.

Putin vyhlásil v dnešnom programe, že správy o údajných offshorových účtoch svetových osobností sú "provokáciou", a nemecký denník Süddeutsche Zeitung, ktorý ich ako prvý zverejnil, je prepojený s americkou bankou Goldman Sachs. Za celou kauzou podľa neho stoja americkí predstavitelia. Putin ešte minulý týždeň povedal, že jeho meno nefiguruje v žiadnom z uniknutých dokumentov, ale západné médiá ho i napriek tomu podozrievajú zo spojitosti s offshorovými spoločnosťami. Tieto obvinenia označil za časť kampane vedenej USA proti Rusku s cieľom oslabiť tamojšiu vládu.

Čo sa týka situácie na Ukrajine, Putin povedal, že neočakáva žiadny vojenský zásah v Donbase, Západ by však mal využiť svoj vplyv na Kyjev, aby v plnej miere splnil mierovú dohodu z Minska. Dotkol sa i dnešného hlasovania ukrajinského parlamentu o vymenovaní nového premiéra, pričom vyjadril nádej, že vláda pod vedením Volodymyra Hrojsmana bude "pragmatická".

Sankcie, ktoré Západ uvalil na Rusko v súvislosti s dianím na Ukrajine, podľa Putina zrejme nebudú stiahnuté v blízkej budúcnosti a Rusko preto zatiaľ ponechá v platnosti svoje odvetné opatrenia. Prezident prisúdil snahe vykompenzovať západné sankcie aj výrazné zdražovanie potravín v Rusku.

Rusko vníma Turecko ako svojho priateľa

Rusko stále nazerá na Turecko ako na svojho priateľa, má však problémy s niektorými z tamojších politikov. Ruský prezident Vladimir Putin to povedal dnes počas tradičného televízneho programu, v ktorom raz do roka odpovedá naživo na otázky občanov. Podľa jeho vyjadrenia, ktoré priniesla agentúra Reuters, Rusi "majú problémy s niekoľkými (tureckými) politikmi, ktorých správanie považujú za nevhodné". Putin tiež povedal, že Turecko nie je bezpečnou krajinou pre ruských dovolenkárov a zatiaľ je priskoro hovoriť o obnovení leteckého spojenia medzi Tureckom a Ruskom.

Rusku nebude nikto nič
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ruský prezident varoval, že na juhu Turecka prakticky zúri občianska vojna, a obvinil turecké vedenie zo spolupráce s radikálnymi skupinami namiesto toho, aby proti nim bojovalo. Vzťahy medzi Ruskom a Tureckom sa výrazne zhoršili vlani v novembri, keď počas misie na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom turecká stíhačka zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24. Moskva po tomto incidente zaviedla voči Turecku sériu najmä ekonomických sankcií a súčasne obvinila Ankaru z finančnej podpory teroristickej organizácie Daeš. Rusko a Turecko majú navyše odlišný postoj k riešeniu sýrskej krízy.

Vzťahov Ruska s okolitými krajinami sa týkala i otázka 12-ročného dievčaťa, ktoré sa Putina pýtalo, či by sa pokúsil zachrániť tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana alebo ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ak by sa topili, a koho z nich by zachraňoval skôr. Putin odpovedal sarkastickou poznámkou, že "ak sa niekto rozhodne, že sa utopí, nie je ho možné zachrániť".

Viac o téme: Vladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu