Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Revolučný vynález z Izraela zmení planétu Zem na raj: Zo zabijaka vytvorili energiu budúcnosti

Vynálezcovia chcú spojiť príjemné s užitočným Zobraziť galériu (7)
Vynálezcovia chcú spojiť príjemné s užitočným (Zdroj: YouTube)

TEL AVIV - Radikálny zlom v boji proti globálnemu otepľovaniu. Izraelská firma vynašla spôsob nielen ako znižovať emisie CO2, ale ešte na tom aj dobre zarobiť!

Izraelská firma s názvom NewCO2Fuels (NCF) vynašla zaujímavý spôsob ako zatočiť s globálnym otepľovaním. Zostrojili prístroj, ktorý bude zachytávať emisie CO2 a následne ich premieňať na palivo. Takto by sa mohlo predísť tvorbe skleníkových plynov a zmietniť dopady otepľovania.

Takto by to malo vyzerať v praxi

Ľudia, ktorí stoja za týmto projektom, sú optimistickí. Emisie oxidu uhličitého totiž patria k najväčším prispievateľom otepľovania. "Náš koncept sa zameriava na využitie emisií CO2 a následného využitia k zisku," povedal pre The Times of Israel riaditeľ projektu David Banitt so sídlom južne od Tel Avivu. "Nemôžeme len vyhrážať sa znečisťovateľom, aby platili. Musíte im ukázať, že aj z toho sa dá niečo získať."

Do reaktora by prúdili emisie z elektrární
Zobraziť galériu (7)
Do reaktora by prúdili emisie z elektrární  (Zdroj: YouTube)

Firma sa chce na trhu presadiť práve týmto revolučným programom. Spoločnosť NCF chce svoju techniku využiť ešte pred rokom 2018 s odhadom, že na globálnom trhu je priestor na zárobok 24 miliárd dolárov ročne. Globálne otepľovanie je práve v týchto dňoch horúca téma, pretože v Paríži vrcholí stretnutie svetových lídrov, ktorí sa snažia nájsť spoločné riešenie.

Vysokotechnický recyklačný prístroj by sa hodil, keďže finančná kríza z roku 2008 na určitý čas prerušila vývoj v tomto sektore. Základ technológie spočíva v rozklade oxidu uhličitého pri veľmi vysokej teplote na oxid uhoľnatý a kyslík. Zároveň by prebiehal rozklad vody na vodík a kyslík.

Revolučný vynález z Izraela
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube)

"Zmes oxidu uhoľnatého a vodíka (syntetický plyn) môže byť potom použitá ako plynné palivo napríklad v elektrárňach alebo premenená na tekuté palivo," píšu na stránkach vynálezcovia.

Technológia by mohla zarábať milióny
Zobraziť galériu (7)
Technológia by mohla zarábať milióny  (Zdroj: YouTube)

Emisie by zachytávali najmä z tovární (uhlie, železo), ktoré produkujú teplo a CO2. Tie by boli premenené na palivo. Jeden meter kubický syntetického plynu by sa rovnal energii vyprodukovanej z fotosyntézy 300 stromov. "Transformujeme z problémov príležitosti," tvrdí Banitt, ktorý sa nazýva enviromentalistou, no nie fanatickým.

Viac o téme: TechnológiaGlobálne otepľovanieIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu