Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Erdogan varuje Putina: Útok na Turecko je útok na NATO, na ďalší incident odpovieme

Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin
Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

ANKARA – Rusko príde o veľa, ak zničí priateľstvo s Ankarou, varoval dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a dodal, že Turecko nebude trpezlivé v čase narúšania svojho vzdušného priestoru ruskými bojovými lietadlami.

"Útok na Turecko znamená útok na NATO," povedal Erdogan v Bruseli na spoločnej tlačovej konferencii s belgickým premiérom Charlesom Michelom. Dodal, že ak sa to bude opakovať, budú to považovať za akt nepriateľstva a zasiahnu. Už o tom informovala podľa ČT aj na stretnutí generálov tureckej armády.

"Naše pozitívne vzťahy s Ruskom sú známe. Pokiaľ však Rusko stratí priateľa ako Turecko, s ktorým spolupracuje na množstve záležitostí, príde o veľa, a to by malo vedieť," zdôraznil Erdogan, ktorého citovala agentúra Reuters. Turecko je spolu so Západom a sýrskou opozíciou kritické k prebiehajúcej ruskej operácii v Sýrii. Erdogan cez víkend označil ruské vzdušné útoky v Sýrii za závažnú chybu, ktorá je pre Ankaru neprijateľná. 

Ankara podporuje sýrsku opozíciu v jej boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a sýrskej vláde, pričom tvrdí, že IS nemožno poraziť bez komplexnej stratégie, ktorej súčasťou musí byť odstúpenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada. 

Vzťahy Ruska a Turecka sú v posledných dňoch poznamenané správami o narušení tureckého vzdušného priestoru ruskými lietadlami. V prvom prípade z minulej soboty Rusko narušenie priznalo a zdôvodnilo ho zhoršenými poveternostnými podmienkami pri návrate lietadla z misie nad Sýriou. Správy o druhom narušení z nedele preveruje. Tieto incidenty vyvolali znepokojenie aj v NATO, ktorého je Turecko členom.

Ruské letectvo vraj bombardovalo Palmýru, Moskva to popiera

Ruské letectvo v Sýrii bombardovalo pozície radikálov z Islamského štátu (IS) v meste Palmýra v centrálnej časti krajiny a tiež v severnej provincii Halab, uviedla dnes sýrska štátna televízia s odvolaním sa na zdroj z armády. Ruské ministerstvo obrany ale informácie o útoku na Palmýru poprelo.

Pri útokoch v starovekej Palmýre, kde islamisti v nedeľu vyhodili do povetria 2000 rokov starý víťazný oblúk z rímskeho obdobia, bolo podľa sýrskych zdrojov zničených 20 obrnených vozidiel, tri sklady zbraní a tri raketové odpaľovacie zariadenia. V provincii Halab boli údery vedené na mesta Al-Báb a Dajr Hafr.

Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu monitoruje zo zahraničia, zahynulo pri ruskom bombardovaní najmenej 15 radikálov. Štyri z ruských úderov boli od pondelka vedené na mesto Rakka, ktoré je hlavnou baštou islamského štátu na severovýchode krajiny.

Hovorca ruského ministerstva obrany informácie o útoku na Palmýru dôrazne poprel a označil ich za "lži zahraničnej tlače". "Je to absolútna lož, naše letectvo v Sýrii neútočí na obývaná miesta, tým menej potom na lokality s architektonickými pamiatkami," povedal ruským novinárom armádny hovorca Igor Konašenkov, ktorého krajina podporuje režim prezidenta Bašára Asada.

Viac o téme: RuskoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu