Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Estónsku je na cvičení 6 000 vojakov NATO: Simulujú napadnutie Ruskom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia začala dnes veľké vojenské cvičenie v Estónsku v rámci snáh upokojiť svoje členské krajiny na východe, ktoré sa cítia byť ohrozené krokmi Ruska na Ukrajine.

Agentúra DPA informovala, že 6000 vojakov NATO z Belgicka, Británie, Dánska, Estónska, Francúzska, Litvy, Lotyšska, Poľska a USA sa zapojilo do cvičenia pod názvom Vytrvalý oštep 1, ktoré sa skončí na budúci piatok (23. mája).

Cvičenie je založené na "fiktívnom scenári", podľa ktorého musí NATO odraziť útok na Estónsko, uviedla aliancia vo vyhlásení. Zúčastňujú sa na ňom pechotné, prieskumné i protilietadlové sily, stíhačky, inžinieri i tímy kybernetickej bezpečnosti.

"Niet pochybností, že aliancia je silná," vyhlásil nemecký generál Hans-Lothar Domröse, ktorý cvičenie vedie. Zdôraznil odhodlanosť NATO ubezpečiť svojich členov o pokračujúcej prospešnosti zakladajúcej zmluvy vojenskej aliancie.

Diplomatické zdroje z prostredia bruselskej centrály NATO uviedli, že zámerom spoločného cvičenia v Estónsku je demonštrovať záväzok aliancie plniť svoju obrannú a bezpečnostnú funkciu v tomto regióne a poukázať na jednotu spojeneckých síl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu