Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Strach z teroristov vo Francúzsku: Za týždeň sedem mŕtvych!

Na mieste činu sa nachádzajú desiatky policajtov Zobraziť galériu (3)
Na mieste činu sa nachádzajú desiatky policajtov (Zdroj: SITA)

TOULOUSE - Neznámy strelec dnes ráno pred židovskou školou Ozar Hatora v meste Toulouse na juhozápade Francúzska zabil najmenej tri deti a jedného dospelého. Ďalšie dve deti sú ťažko zranené, oznámila agentúra AFP s odvolaním sa na prokurátora.

Podľa žalobcu Michela Valeta zomreli tridsaťročný učiteľ, jeho dvaja synovia vo veku tri a šesť rokov a desaťročný školák. Jedným z ťažko zranených je sedemnásťročný mladík.

Páchateľ sa podľa svedkov pohyboval na čiernom skútri. Médiá preto prípad spájajú s vraždami francúzskych vojakov, ktoré sa za podobných okolností udiali v posledných dňoch. Podobnosti pripúšťa aj polícia. Všetky incidenty začne vyšetrovať parížske štátne zastupiteľstvo, ktoré sa zameriava na boj s terorizmom.

"Dráma sa odohrala krátko pred ôsmou hodinou ráno. Pred školu prišiel muž na motorke alebo skútri. Strieľal na všetkých, čo sa ocitli v jeho blízkosti, na dospelých aj deti," uviedol Valet. Podľa prokurátora mal útočník pri sebe pravdepodobne dve zbrane, jedna z nich bola väčšieho kalibru. 

Na miesto nešťastia sa vydal francúzsky minister vnútra Claude Guéant, ktorý už nariadil sprísnenie bezpečnostných opatrení v okolí všetkých francúzskych židovských škôl a iných cirkevných zariadení. Do Toulouse by mal čoskoro doraziť aj prezident Nicolas Sarkozy.

Vzhľadom na okolnosti dnešného útoku sa špekuluje o tom, či má čin niečo spoločné s vraždami vojakov, ktoré sa nedávno odohrali v meste a v jeho okolí. Strelec na motocykli, podobný dnešnému útočníkovi v Toulouse, vo štvrtok zabil v neďalekom meste Montauban dvoch parašutistov a tretieho ťažko zranil. V nedeľu 11. marca bol v Toulouse zavraždený iný parašutista zo základne Franzacal. Obete patrili k rôznym plukom, ktoré vysielali vojakov do Afganistanu. Médiá uviedli, že útoky na vojakov boli spáchané rovnakou zbraňou.

Na mieste dnešnej streľby zasahujú desiatky policajtov a tiež helikoptéra, ktorá pátra po motocyklistovi na úteku. Podľa reportéra televíznej stanice France 24 vraždy francúzskych vojakov aj dnešný útok pred židovskou školou majú zjavne rasový podtext, pretože všetky obete boli príslušníkmi rôznych etnických menšín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu