Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Kanada odstúpi od Kjótskeho protokolu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OTTAWA - Kanada ako prvá krajina odstúpi od Kjótskeho protokolu o znížení emisií skleníkových plynov. Oznámil to dnes kanadský minister životného prostredia Peter Kent, podľa ktorého táto celosvetová dohoda nemôže fungovať, pretože nepokrýva všetkých hlavných producentov emisií, najmä USA a Čínu.

 "Ako sme povedali, Kjóto pre Kanadu je minulosťou... Využívame naše právo oficiálne odstúpiť od Kjóta," povedal Kent novinárom s tým, že Kanada je pripravená rokovať o účinnom dohovore týkajúcom sa klimatických zmien, ktorý by zahŕňal všetkých veľkých producentov skleníkových plynov.

Rozhodnutie Kanady nie je prekvapením po tom, ako minister Kent označil pristúpenie krajiny ku Kjótskemu protokolu za chybu. Vládnuci konzervatívci, ktorí nastúpili k moci v roku 2006, dali jasne najavo, že sa nebudú držať záväzkov z tejto dohody, podpísanej predošlou kanadskou liberálnou vládou.

Kjótsky protokol, prijatý v roku 1997 v japonskom Kjóte ako dodatkový protokol k Rámcovému dohovoru OSN o zmenách klímy (UNFCCC), zaväzuje priemyselné krajiny znižovať emisie skleníkových plynov s cieľom obmedziť globálne otepľovanie.

Kanada vlani spolu s Japonskom a Ruskom oznámila, že neprijme nové záväzky z Kjótskeho protokolu. Ten Kanadu zaväzoval znížiť do roku 2012 emisie skleníkových plynov o šesť percent pod úroveň z roku 1990. V roku 2009 však kanadské emisie boli o 17 percent vyššie než v roku 1990.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu