Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čipy v autách definitívne budú: Poslanci odsúhlasili smernicu EÚ!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: euroinfo)

BRATISLAVA - Parlament v utorok schválil zákon o inteligentných dopravných systémoch v cestnej doprave. Hlavným zámerom zákona je podľa ministerstva dopravy zabezpečiť prevzatie európskej smernice z júla 2010 o rámci na zavedenie inteligentných dopravných systémov v oblasti cestnej dopravy a na rozhrania s inými druhmi dopravy.

Slovensko s prevzatím smernice mešká sedem mesiacov. Za návrh zákona zahlasovalo 82, proti bolo 62 a zdržali sa traja zo 147 prítomných poslancov. Poslanci posunuli navrhovanú účinnosť zákona z 1. októbra na 15. októbra tohto roka.

Zákon má vytvoriť právny rámec pre budovanie, správu a prevádzku IDS a komplexného Národného systému dopravných informácií (NSDI) pre zber, spracovanie, zdieľanie, publikáciu a distribúciu dopravných informácií o aktuálnej situácii v prevádzke na pozemných komunikáciách v súlade so smernicou a pripravovanými špecifikáciami Európskej únie. Slovensko malo spomínanú európsku smernicu prevziať 27. februára a keďže tak nespravilo, Európska komisia voči Slovensku začala konanie pre meškanie.

Celkové predpokladané náklady na realizáciu NSDI, ktorého súčasťou bude Národné dopravné informačné centrum (NDIC), by mali dosiahnuť maximálne 150 mil. eur. Podľa rezortu dopravy ide len o hrubý maximálny rámec. Prostriedky Európskej únie by sa na financovaní dopravného servisu mohli podieľať sumou okolo 120 mil. eur a štátny rozpočet 30 mil. eur cez Operačný program Doprava v nasledujúcom programovom období 2014 až 2020. Ministerstvo tvrdí, že ide o horný odhad nákladov a obstaranie jednotlivých systémov bude predmetom transparentného verejného obstarávania. Súťaž by mala priniesť podstatne nižšie náklady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu