Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Báli sa, že im pokazia vodu a potom im omladli cievy. Úspešný experiment v Kokave nad Rimavicou a Devičí.

Obyvatelia obce Kokava nad Rimavicou sa zúčastnili vedeckého výskumného projektu LIFE-WATER and HEALTH docenta Stanislava Rapanta z Katedry geochémie Prírodovedeckej fakulty UK. PR článok Zobraziť galériu (4)
Obyvatelia obce Kokava nad Rimavicou sa zúčastnili vedeckého výskumného projektu LIFE-WATER and HEALTH docenta Stanislava Rapanta z Katedry geochémie Prírodovedeckej fakulty UK. (Zdroj: Gemerka)

Obyvatelia obce Kokava nad Rimavicou tomu najprv neverili. Keď prišiel v roku 2019 do obce tím docenta Stanislava Rapanta z Katedry geochémie Prírodovedeckej fakulty UK s tým, že bude do verejného vodovodu pridávať horčík a vápnik, veľa ľudí krútilo hlavami a mnohí sa obávali, že im takto pokazí ich vodu. Po roku a pol sa ale ukázalo, že tieto minerály majú pozitívny vplyv na ich cievy. Arteriálny vek ciev ľudí v Kokave nad Rimavicou sa znížil v priemere o 7 rokov.

„Viete ako to býva. Ľudia tomu veľmi neverili, ale nakoniec sa našlo asi 50 ľudí, ktorí sa do projektu zapojili a nechali si na začiatku zmerať arteriálny vek svojich ciev. Mnohých vtedy prekvapilo, že ich cievy boli väčšinou staršie, ako by podľa ich veku mali byť. V priemere asi tak o 10 a viac rokov,“ spomína Janka Krotáková, ktorá tímu docenta Rapanta pomáhala zohnať ľudí do potrebnej vzorky. Mnohí podľa nej aj nadávali, že vplyvom minerálov bude ich voda vo vodovode tvrdšia a bude sa v nej horšie prať a umývať. Akú vodu máte u vás doma? Preverte si to na interaktívnej mape!

Pravidelné merania

Potom ako výskumný tím docenta Rapanta začal pridávať do verejného vodovodu horčík a vápnik, zopakovali merania arteriálneho veku ciev na sledovanej vzorke ľudí ešte trikrát. Po šiestich, dvanástich a osemnástich mesiacoch. Výsledky prekvapili aj samotného docenta Rapanta a MUDr. Hajduka z jeho tímu. Arteriálny vek ciev ľudí sa pri každom meraní znižoval a v priemere dosiahli v Kokave nad Rimavicou za rok a pol zníženie arteriálneho veku ciev o sedem rokov. V obci Devičie, kde sme paralelne robili taký istý experiment, sme dokonca zaznamenali priemerné zníženie arteriálneho veku ciev o pätnásť rokov,“ hovorí docent Stanislav Rapant.

Báli sa, že im
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Gemerka)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu