Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

FOTO Slováci v Maďarsku pomáhajú stovkám utečencom: Očité svedectvo dobrovoľníčky

Prichádzajú aj s batoľatami Zobraziť galériu (6)
Prichádzajú aj s batoľatami (Zdroj: Evanjelická diakonia ECAV na Slovensku)

RÖSZKE - Do Maďarska prichádzajú davy utečencov, ktorí sú v núdzi a potrebujú pomoc. Chýbajú im základné potraviny a mnohí z nich potrebujú po dlhej vyčerpávajúcej ceste lekárske ošetrenie. Dobrovoľníčka zo Slovenska pre Topky prezradila, čo trápi utečencov zo Sýrie najviac a ako situácia vyzerá priamo na mieste.

Prvý raz dorazila pomoc z našej krajiny, organizovaná Evanjelickou diakoniou ECAV na Slovensku, do utečeneckého tábora pri Röszke v Maďarsku 8. septembra 2015. Viac ako 2 700 utečencov dostalo základné potraviny, hygienické pomôcky a núdzové prístrešky aj vďaka našincom. Evanjelická diakonia v spolupráci s cirkevným evanjelickým zborom v Slovenskom Komlóši rozdali trvanlivé základné potraviny, ako sú mlieko, voda, ovocie, pečivo a ovocné šťavy. Keďže medzi utečencami je veľmi veľa detí, mysleli sme aj na ne. V potravinovom balíčku boli aj sladkosti. Blíži sa jesenné chladné počasie a preto naša humanitárna pomoc zahrňovala aj deky a prikrývky,“ vysvetlila Jana Gasperová, hovorkyňa diakonie a jedna z dobrovoľníkov, ktorí zamierili do tábora Röszke.

Akí sú mladí muži zo Sýrie v skutočnosti? Utečenec Usama nám prezradil, čo plánuje v Európe

Po prvej návšteve sa dobrovoľníci v zastúpení Szilvie Buzalovej a Jany Gasperovej z ústredia diakonie v spolupráci s Attilom Szpisákom, evanjelickým farárom v Slovenskom Komlóši, do tábora znova vrátili 10. septembra. „Po našej prvej návšteve sme sa rozhodli priviezť ďalšiu humanitárnu pomoc do neoficiálneho utečeneckého tábora, ktorý sa vytvoril v poli pri železničnej trati, lebo oficiálny tábor je preplnený. Na mieste sme v neutíchajúcom daždi rozdávali pršiplášte, spacie vaky a stany,“ uviedla Gasperová.

Dobrovoľníci zo Slovenska
Zobraziť galériu (6)
Dobrovoľníci zo Slovenska  (Zdroj: Evanjelická diakonia ECAV na Slovensku)

Priviedli aj lekárov so sýrskym pôvodom

„Videli sme utečencov prichádzať unavených, vyčerpaných, uzimených a premoknutých. Na rukách alebo na ramenách niesli menšie deti a spiace batoľatá. Prišli s nami aj dvaja lekári, pôvodom zo Sýrie, žijúci dlhodobo na Slovensku. Výhodou našich lekárov bolo, že vedeli s utečencami komunikovať po arabsky, kurdsky aj sýrsky. Každý z lekárov priviezol lieky pre asi 100 utečencov,“ opísala situáciu.

FOTO Slováci v Maďarsku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Evanjelická diakonia ECAV na Slovensku)

Po príchode do stanového mestečka boli dobrovoľníci prekvapení pokojom, ktorý tam vládol. „Vzhľadom na jazykové rozdiely bol jediným dorozumievacím prostriedkom pocit súdržnosti. V očiach im bolo možné vidieť vyčerpanie zmiešané s pocitom úľavy, že sa im podarilo dosiahnuť čiastočný cieľ, ktorý si vytýčili ešte pred odchodom z vojny zmietanej krajiny,“ ilustrovala svoje vlastné dojmy hovorkyňa diakonie pre Topky.

FOTO Slováci v Maďarsku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Evanjelická diakonia ECAV na Slovensku)

Utečenci prichádzajú s obavami

Podľa lekárov trpeli utečenci po príchode do tábora a dlhej ceste najčastejšie  únavou, vyčerpaním, žalúdočnými problémami, infekciami dýchacích ciest, hnačkou či teplotou. Mnohí z nich mali aj modriny a bolesti chrbta spôsobené dlhou chôdzou či nosením malých detí a batožiny. „Najviac ich trápi nevedomosť a neznalosť prostredia, do ktorého prišli. Majú obavy z neznámej budúcnosti seba a svojich detí,“ povedala Gasperová.

FOTO Slováci v Maďarsku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Evanjelická diakonia ECAV na Slovensku)

Evanjelickí dobrovoľníci chcú utečencom pomáhať aj naďalej a podľa potrieb budú situáciu sledovať a reagovať. Podľa slov Gasperovej bude s blížiacim sa jesenným a zimným počasím akútnou potrebou zabezpečenie pršiplášťov, nepremokavej obuvi a teplého oblečenia. „Okrem materiálnej pomoci je nedostatkom nízky počet dobrovoľníkov priamo na miestach, kde prechádzajú hranice, tlmočníkov a sociálnych pracovníkov,“ dodala Gasperová.

FOTO Slováci v Maďarsku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Evanjelická diakonia ECAV na Slovensku)

 

 

Viac o téme: UtečenciRöszkeEvanjelická diakonia ECAV na Slovensku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu