Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Najhľadanejší mexický narkobarón vyhlásil vojnu Daeš: Vodcovi poslal e-mail plný vyhrážok

Abu Bakr al-Bagdádí a Joaquín Guzmán Zobraziť galériu (2)
Abu Bakr al-Bagdádí a Joaquín Guzmán (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Mexický narkobarón Joaquín "El Chapo" Guzmán, ktorému sa podarilo v júli utiecť z väzenia, údajne poslal vodcovi Daeš Abú Bark Al-Bagdádímu nepríjemný šifrovaný e-mail. V ňom sa najhľadanejší drogový zločinec teroristickej organizácii vyhráža, že ak bude zasahovať do jeho obchodov, koleduje si o vojnu. Malo sa tak stať po tom, čo bola jedna zo zásielok kartelu na Blízky východ zničená práve islamskými radikálmi.

Smutné VIDEO, Daeš si spravil z detí otrokov: Civilistov v Sýrii núti ťažiť ropu holými rukami

Kartely rozširujú svoje pôsobenie do regiónov Blízkeho východu, kde stúpa odbyt kokaínu, extázy a iných drog. Dúfajú, že obchodníci a prominenti, ktorí zbohatli na rope, radi investujú svoje peniaze práve do "nočného života". Zdá sa však, že nie všetko ide podľa predstáv bosa notorického známeho kartelu Sinaloa, ktorý vraj osobne napísal Abú Bakr Al-Bagdádímu e-mail, v ktorom tvrdí, že jeho muži "zničia" teroristickú skupinu, ak bude aj naďalej ovplyvňovať jeho obchody.

Mexický drogový barón podľa stránky cartelblog.com údajne vodcovi Daeš povedal, že v jeho organizácii "nie sú vojaci" ale "pokorné p*čky". "Váš Boh vás nemôže zachrániť pred skutočným terorom mojich mužov, ak budete aj naďalej ovplyvňovať moje operácie. Moji muži vás zničia. Vy nediktujete svetu pravidlá. Ľutujem ďalšieho zku**ysyna, ktorý sa pokúsi zasahovať do podnikania Sinaloa kartelu. Vytrhnem im ich srdcia a jazyky," uviedol vraj Guzmán.

Joaquín Guzmán je na úteku pred spravodlivosťou

Päťdesiatosemročný Joaquín Guzmán sa radí medzi najmocnejších drogových šéfov na svete. V roku 2009 časopis Forbes vyčíslil jeho majetok na viac ako miliardu dolárov a zaradil ho vtedy na zoznam najbohatších ľudí sveta. Prvýkrát bol zatknutý v roku 1993 v Guatemale, z väznice utiekol v roku 2001, vtedy sa ukryl v dodávke s bielizňou z práčovne.

Jedného z najvplyvnejších zločincov Mexika, zatkli vo februári 2014 v prístavnom meste Mazatlán, keď bol viac ako desať rokov na úteku. "El Chapo" figuroval na zozname najhľadanejších zločincov amerického Národného úradu pre kontrolu obchodu s drogami (DEA) a v USA čelí početným obvineniam súvisiacim s drogovou trestnou činnosťou. 

Joaquín Guzmán
Zobraziť galériu (2)
Joaquín Guzmán  (Zdroj: SITA)

Guzmán v júli tohto roka utiekol z prísne stráženého väzenia Antiplano cez 1,5 kilometra dlhý tunel, ktorý viedol zo sprchovacieho priestoru jeho cely na stavenisko. Guzmán sa najprv pretiahol cez dieru v stene s priemerom 50 centimetrov a dĺžkou 1,5 metra. Tá viedla k menšiemu desaťmetrovému tunelu, ktorý bol spojený s iným tunelom s priemerom 1,7 metra a dĺžkou 1,5 kilometra. Ním sa dostal do budovy ležiacej juhozápadne od väznice, známej ako Santa Juanita. Všetky tunely mali osvetlenie a vetranie.

Viac o téme: Joaquin guzmánAbu bakr al-bagdádí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu