Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Bojnickej zoo majú nový exotický prírastok: Jediný na Slovensku

(Zdroj: TASR/AP Photo/dapd/ Focke Strangmann)

BRATISLAVA – Do bojnickej zoologickej záhrady pribudol nový exotický druh. V pavilóne vtákov môžu návštevníci obdivovať samicu zobákorožca vrásčitého, ktorú priviezli z českej Zoo Ústí nad Labem.

V celej Európe tento vtáčí druh chovajú iba asi v 20 zoologických záhradách, na Slovensku jedine v Zoo Bojnice. „Dúfame, že sa nám podarí k mladej samici priviezť v najbližšom období vhodného samca,“ uviedla hovorkyňa bojnickej Zoo Simona Kubičková.

Zobákorožec vrásčitý v prírode obýva pralesy juhovýchodnej Ázie, najmä v Thajsku, na Malajskom polostrove a ostrovoch Sumatra a Borneo. Patrí medzi stredne veľké druhy s dĺžkou asi 70 cm. Je jedným z najkrajšie sfarbených zobákorožcov. Jeho obľúbenou potravou je ovocie, najmä rôzne bobule.

Tento mimoriadne vzácny druh je v európskych zoologických záhradách zaradený do programu EEP. Európsky záchranný program pre ohrozené druhy zahŕňa viac než 160 druhov zvierat. Cieľom EEP programu je vzájomná spolupráca všetkých členských zoo združených v Európskej asociácii zoo a akvárií, pričom umožňuje vzájomnú výmenu zvierat a zabránenie nežiadúcej príbuzenskej plemenitbe.

Viac o téme: BojniceZooZobákorožec vrásčitý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu