Streda12. jún 2024, meniny má Zlatko, zajtra Anton

Publicista Hrabko k streľbe v Handlovej: Ak páchateľa atentátu niekto radikalizoval zámerne, polícia to vypátra

Juraj Hrabko Zobraziť galériu (2)
Juraj Hrabko (Zdroj: TASR/Michal Svitok)

BRATISLAVA - Ak páchateľa atentátu na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) niekto radikalizoval zámerne, polícia to vypátra rovnako, ako to urobila v prípade dvojnásobnej vraždy na Zámockej ulici v Bratislave. Povedal to publicista Juraj Hrabko s tým, že polícia má všetky nástroje na to objasnila motív činu.

Hrabko upozornil, že celá spoločnosť, ktorá prešla krátko po sebe parlamentnými aj prezidentskými voľbami, je polarizovaná. "Frustrácia a radikalizácia časti politikov, aktivistických médií a časti spoločnosti mohla viesť až k takémuto bezprecedentnému kroku," poznamenal Hrabko. Demokraciu však za ohrozenú nepovažuje. Pripomenul, že v dôsledku atentátov prišli o život viacerí americkí prezidenti, aj švédsky premiér Olof Palme a demokraciu ako takú to neohrozilo.

VIDEO Polícia informuje o základných informáciách k trestnému konaniu v súvislosti so včerajšou streľbou na premiéra Roberta Fica

Polícia informuje o základných informáciách k trestnému konaniu v súvislosti so včerajšou streľbou na premiéra Roberta Fica (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Úroveň komunikácie politikov sa však podľa Hrabka v priebehu posledných rokov zhoršila, rétorika je agresívnejšia, a to aj v prípade politikov, ktorí sami seba označujú za slušných a demokratických. "Politici naozaj sú vinníkmi toho, v akej nálade sa spoločnosť ocitá. Samozrejme, nie sami, tam vidím naozaj veľkú úlohu sociálnych médií," povedal.

Juraj Hrabko
Zobraziť galériu (2)
Juraj Hrabko  (Zdroj: TASR/Michal Svitok)

Mnohí ľudia podľa Hrabka komunikujú najmä v rámci izolovaných názorových bublín na sociálnych sieťach, kde si svoje postoje opakovane potvrdzujú v dialógu s názorovo rovnako orientovanými diskutérmi. "Tam sa to radikalizuje," podčiarkol. Ak sa nepodarí znížiť napätie v spoločnosti, bude podľa Hrabka stále existovať riziko agresivity voči rôznym názorovým skupinám.

Iniciatívy, akou bolo napríklad spoločné vyhlásenie zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho a úradujúcej hlavy štátu Zuzany Čaputovej, podľa Hrabka nie sú samy osebe riešením, určite však môžu pomôcť. "Je to dobrý krok, ale podľa mňa nebude stačiť," poznamenal. Užitočné by podľa neho mohlo byť, ak by sa väčšina Národnej rady SR naprieč koalično - opozičným politickým spektrom zhodla na spoločnom vyhlásení, ktorým by násilie odsúdili.

"Myslím si, že by bolo mimoriadne vhodné, ak by v parlamente vystúpila prezidentka s prejavom o stave spoločnosti," konštatoval Hrabko s tým, že štafetu úsilia o zníženie polarizácie spoločnosti by od nej potom mohol prevziať Pellegrini.Čo sa týka samotnej práce vládneho kabinetu, premiéra môže podľa Hrabka zastupovať poverený podpredseda vlády. Pripomenul, že vládny kabinet si už podobným obdobím prešiel, keď bol Fico hospitalizovaný pre problémy so srdcom.

 

Viac o téme: StreľbaAtentátRobert FicoJuraj Hrabko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu