Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Zhromaždený dav po streľbe v Handlovej: Haj*el jeden! Podľa Fischera bol útok len otázkou času

Atentát na premiéra Roberta Fica počas výjazdu rokovania vlády SR v Handlovej. Zobraziť galériu (3)
Atentát na premiéra Roberta Fica počas výjazdu rokovania vlády SR v Handlovej. (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

HANDLOVÁ – Rokovanie vlády SR v Handlovej sa zmenilo na čistý horor. Keď predseda vlády Robert predstúpil pred svojich priaznivcov, z každej strany ho obklopovala ochranka. Napriek tomu sa útočníkovi z davu podarilo niekoľkokrát na premiéra vystreliť a zasiahnuť ho do hrude a brucha. Priaznivci, ktorí si prišli s premiérom podať ruky, začali po ochranke kričať, aby strelca zabila.

archívne video

Zdravotný stav premiéra je podľa Pellegriniho stále vážny: Chvíľu s ním komunikoval (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Keď sa premiér Robert Fico vybral v rámci rokovania vlády SR v Handlovej smerom k svojim podporovateľom, nič nenasvedčovalo tomu, že o niekoľko sekúnd sa spustí streľba. Fico si začal podávať ruky s priaznivcami, pričom z oboch strán mal svoju ochranku. Z davu sa ozvalo: "Robo, poď sem!" a následne útočník Juraj C. (71) namieril na premiéra pištoľ a päťkrát na neho vystrelil. 

Vulgarizmy 

Náhly nával emócií prinútil zhromaždený dav k radikálnym prejavom. "Ha*zl jeden!" vykríkla žena bezprostredne po čine. Priaznivcov premiéra, ktorí boli na mieste v čase incidentu, zaplavil adrenalín a kričali na ochranku, ktorá Juraja C. spacifikovala a držala pri zemi. "Zabite ho!" ozývalo sa z viacerých strán.   

ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

Nenávisť voči útočníkovi sa ešte stupňovala. Členovia ochranky sa snažili čo najrýchlejšie situáciu na mieste upokojiť, no z davu sa aj napriek tomu ozývali ďalšie vulgárne slová: "Ko*ot sk***ený, vráskavý!" kričal nahnevane nemenovaný muž z davu, ktorý si prišiel na námestie v Handlovej podať s Robertom Ficom ruku. Incident tomu však zabránil. 

Polícia proti davu   

Aj keď bol už atentánik Juraj C. spacifikovaný na zemi, ľudia mu hrozili päsťami a snažili sa dostať až k nemu. Zasiahnuť museli aj miestne policajné zložky. Predseda SNS a vládny politik Andrej Danko sa k incidentu vyjadril, že pre SNS v tejto etape začína politická vojna. 

Bola to len otázka času

"Politické rozdelenie spoločnosti na Slovensku je výrazne horšie ako v Česku. Toto je len špičkou ľadovca oproti tomu, čo sa deje u našich východných susedov za posledných päť až osem rokov. Politika začína pripomínať bojisko bez pravidiel," vyjadril sa pre CNN Prima NEWS komentátor Peter Fischer. 

Zhromaždený dav po streľbe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Doplnil, že možnosť ozbrojeného násilia sa na Slovensku rysovala už dávno predtým. Napätie vo volebnej kampani bolo podľa neho už tak neznesiteľné, že k niečomu muselo dôjsť. Peter Kolář z MF DNES hovorí, že rozdelenie spoločnosti nie je ojedinelé a tiahne sa naprieč celou Európou. "Je to ako tlakový hrniec, ktorý buble stále viac a viac. V roku 2022 boli vyhrotené scény aj na mítingoch predsedu ANO Andreja Babiša," pripomenul.

Kaliňák a Matovič

Slovenský volič si zase veľmi dobre pamätá na ostrý súboj medzi Róbertom Kaliňákom (SMER-SD) a Igorom Matovičom (OĽANO a priatelia) pred poslednými parlamentnými voľbami. Matovič vtedy prerušil míting SMER-SD, keď prišiel na veľkom SUV a začal hovoriť k zhromaždeným a politikom z megafónu.

Bitka Roberta Kaliňáka a Igora Matoviča (Zdroj: Facebook/Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti)

Kaliňak otvoril Matovičovi dvere na aute, ten ho odkopol. Následne predseda OĽANO a priatelia dostal päsťou do tváre od bývalého člena legislatívno-právnej komisie pri MsZ Richarda Glücka. Toho poslanci košického mestského zastupiteľstva (MsZ) po incidente odvolali z funkcie. 

Viac o téme: StreľbaAtentátútočníkNadávkyUrážkyVulgarizmyPriaznivciRobert FicoSRHandlováJuraj C.Zhromaždený davRozdelená spoločnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu