Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

AKTUÁLNE Polícia posilňuje bezpečnostné opatrenia! Vyšetruje aj únik videa a občianskeho preukazu atentátnika

Zľava Ivan Hapšták, Ľubomír Solák a Rastislav Polakovič Zobraziť galériu (7)
Zľava Ivan Hapšták, Ľubomír Solák a Rastislav Polakovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Po 24 hodinách by sme sa mali od polície mali dozvedieť podrobnejšie informácie o trestnom konaní útočníka, ktorý v stredu po rokovaní vlády v Handlovej niekoľkokrát vystrelil na predsedu vlády Roberta Fica. Viacero podrobností už prezradil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), no ďalšie mali priniesť policajný prezident Ľubomír Solák, viceprezident Policajného zboru pre službu kriminálnej polície a migráciu Ivan Hapšták a viceprezident Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič. Nakoniec však informujú len o činnosti polície.

Policajný prezident Ľubomír Solák podáva základné informácie o činnosti polície po atentáte na premiéra Fica

Včerajší deň dôsledne preveril činnosť policajného zboru, vyhlásil viceprezident Polakovič. Polícia navýšila monitoring osôb a miest, kde existujú zvýšené hrozby, ale aj v okolí televízií či rôznych denníkov. Okrem toho zaisťujú bezpečnosť všetkých poslancov NR SR naprieč celého politického spektra vo všetkých regiónoch. 

Policajný prezident Solák dodal, že od včera výrazne narástol počet hybridných hrozieb vo virtuálnom priestore. Dodal, že ich monitorujú a analyzujú. Snažia sa tiež adresne identifikovať ľudí, ktorí podporujú včerajší čin na premiéra Roberta Fica. Polícia registruje aj vyhrážky členom vlády a iným politickým špičkám. "Disponujeme veľkým množstvom informácií k prípadu, no vzhľadom na embargo nemôžeme povedať nič viac," dodal Solák.

Ľubomír Solák
Zobraziť galériu (7)
Ľubomír Solák  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Pokiaľ ide o zabezpečenie bezpečnosti, tak úzko spolupracujeme s Úradom na ochranu ústavných činiteľov a ostatnými bezpečnostnými zložkami. Neustále analyzujeme danú situáciu a prijímame následné opatrenia," priblížil viceprezident Polakovič.

Rastislav Polakovič
Zobraziť galériu (7)
Rastislav Polakovič  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Únikom videa, na ktorom hovorí atentátnik krátko po zadržaní o dôvode spáchania atentátu, sa zaoberá Úrad inpekčnej služby. Potvrdil to policajný prezident. Zatiaľ však nemajú zistené, kto je za tým. Solák dodal, že v styku s ním boli policajti, ale zatiaľ nikto nebol postavený mimo služby. Úrad inpekčnej služby sa má tiež zaoberať aj zverejnením občianskeho preukazu útočníka na sociálnej sieti.

uniknuté video

Atentátnik nesúhlasí s politikou vlády (Zdroj: Tip čitateľa )

Policajný prezident Solák, viceprezidenti Hapšták a Polakovič mali pôvodne prezradiť verejnosti informácie k trestnému konaniu v súvislosti so včerajšou udalosťou. Medzičasom však dozor vykonávajúca Generálna prokuratúra vydala na informovanie o priebehu konania embargo.

Ide o osamelého vlka, informoval minister vnútra Šutaj Eštok

Ako informoval po štvrtkovom rokovaní Bezpečnostnej rady SR a vlády minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), strelca Juraja Cintulu (71) obvinili. "Pracujeme iba s jednou verziou, že išlo o politicky motivovaný akt," priblížil minister. Polícia obvinila útočníka z pokusu o úkladnú vraždu. Dôvodom útoku mal byť nesúhlas s krokmi súčasnej vlády, napríklad v podobe zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry, zastavenia vojenskej pomoci Ukrajine, zásahu do verejnoprávnej televízie či odvolania predsedu Súdnej rady SR.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (7)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Môžem potvrdiť, že podozrivý nie je členom žiadnej radikalizovanej politickej skupiny, ani pravicovej, ani ľavicovej," podotkol minister s tým, že ide o tzv. osamelého vlka. "Ide o podozrivého, ktorý sa zúčastnil na viacerých protivládnych protestoch, ktoré boli organizované od minulého roka," povedal s tým, že obvinený bol súčasťou protestu aj na predchádzajúcom výjazdovom rokovaní vlády v trnavskom regióne. Kroky strelca mali byť akcelerované po prezidentských voľbách, s výsledkami ktorých nesúhlasil. "Na ďalšie informácie je uvalené embargo dozorujúcou Generálnou prokuratúrou SR," dodal Šutaj Eštok.

ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

Polícia podľa ministra preveruje 32 podozrivých, ktorí na sociálnych sieťach schvaľovali stredajší útok. "Vo všetkých prípadoch bude konať Národná kriminálna agentúra, všetci títo ľudia budú zaistení, predvolaní a budú postavení na konfrontáciu so spravodlivosťou a zákonom," zdôraznil.

Stav premiéra zostáva vážny. Rozsah zranení spôsobený štyrmi strelnými ranami je rozsiahly. Lekárom sa podarilo stabilizovať jeho zdravotný stav, naďalej však nie je ešte mimo ohrozenia života. Informoval o tom vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

Viac o téme: AtentátRobert FicoĽubomír SolákJuraj Cintula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu