Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Po zhliadnutí bezpečnostných kamier zostali v šoku! VIDEO Na dvore sa im prechádzali štyri medvede

(Zdroj: Repro foto Facebook/M.K.)

SUČANY - Posledné mesiace naplno rezonuje spoločnosťou situácia ohľadom medveďov. Najnovší prípad ukazuje, že šelmy už neváhajú prísť aj priamo na dvor rodinného domu. Takýto prípad rieši Monika s rodinou z obce Sučany. Dokazuje to videozáznam z bezpečnostnej kamery. 

Jedných z obyvateľov obce Sučany v okrese Martin prekvapilo, keď sa pozreli na záznam z bezpečnosstných kamier. Na videozázname je vidieť, ako sa priamo na ich dvore v časti obce Hrabiny bezstarostne prechádza niekoľko medveďov. Zábery sú zo štvrtka 2. mája krátko po 2.15 h v noci. Upozornil na to Žilinák.

Portál dodáva, že s najvyššou pravdepodobnosťou išlo o samicu s tromi mláďatami. Na videu vidieť, ako vchádzajú pomedzi stĺpiky do dvora, kde parkuje osobné auto majiteľov. Jedno zo zvierat si auto chvíľu obzerá. Podľa Moniky nejde o prvý prípad, kedy prišli na ich dvor. Na prípad upozornil aj poslanec mesta Martin Marek Belák.

Poslanci posunuli novelu, týkajúcu sa regulácie medveďov, do 2. čítania

Poslanci NR SR posunuli minulý týždeň novelu zákona o ochrane prírody a krajiny do druhého čítania. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní. Právna úprava z dielne envirorezortu má riešiť situáciu s premnoženými medveďmi. Návrh mení aj zákon o civilnej ochrane. Poslanci o nej rokujú v skrátenom legislatívnom konaní. Z návrhu legislatívy vyplýva, že pre výskyt medveďa hnedého by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia ako pri zemetrasení či teroristickom útoku. Po jej vyhlásení by malo byť zakázané vytvárať vnadiská, ktoré by mohli prilákať veľké šelmy.

archívne video

Výzva SNS k ústavnému zákonu o medveďoch (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zároveň by samospráva mala byť povinná odstrániť už existujúce vnadiská na území s vyhlásenou mimoriadnou situáciou. Ak vnadiská nebudú príčinou výskytu medveďa, návrh umožňuje povoliť výnimky na elimináciu problémových jedincov, ktoré svojím výskytom a správaním predstavujú potenciálne ohrozenie života, zdravia a škody na majetku.

Viac o téme: MedvedeSučany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu