Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ministerstvo kultúry o prenájme kaštieľa v Budmericiach: TAKTO to bolo! Nikto nedal žiaden pokyn zamestnancom

(Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry (MK) SR ani generálny tajomník služobného úradu MK SR Lukáš Machala nevydali žiaden pokyn zamestnancom kaštieľa, aby zavádzali verejnosť o dôvodoch uzavretia časti kaštieľa. Oznam, o ktorom informoval portál Aktuality, nikto zo zúčastnených na súkromnej akcii, ktorej sa týkal, nevidel a nikto z vedenia ministerstva kultúry si nebol žiadneho takéhoto oznamu vedomý.

Jedna z možností je, že oznam vytvoril niekto zo zamestnancov, v dobrej viere a neuvedomujúc si dôsledky. Druhá možnosť je však taká, že poskytnutie informácie o predmetnom ozname médiám (na ktorom je napísané, že v priestoroch kaštieľa rokuje vedenie ministerstva), môže byť cielenou provokáciou. Len pred niekoľkými dňami rezort kultúry informoval o výsledkoch auditu v kaštieli Budmerice. Výsledky sú znepokojivé.

archívne video

Ministerstvo kultúry začalo s pasportizáciou pamiatok (Zdroj: Ministerstvo kultúry SR)

V kaštieli prebehol audit s veľmi prekvapivými výsledkami

Ministerstvo pred niekoľkými dňami formou tlačovej správy informovalo verejnosť, že v kaštieli Budmerice prebehol audit s veľmi prekvapivými výsledkami. Zjednodušene povedané, obec Budmerice a obecný podnik v kaštieli Budmerice pochybne hospodárili. Vedenie obce Budmerice asi nie je úplne spokojné s tým, že sa ministerstvo začalo zaujímať o svoj majetok. Dostali sme rôzne formy reakcií vedenia obce aj miestnych obyvateľov. Niekto napríklad v Budmericiach rozšíril klebetu, že ministerka kultúry si chce kaštieľ sprivatizovať.

Teraz k medializovanej oslave päťdesiatky Lukáša Machalu. K otázke tvorby ceny za prenájom uvádzame toto: cena prenájmu bola stanovená znaleckým posudkom Ing. Miloslava Ilavského, ktorý bol vypracovaný 21. marca 2023. Tento cenník, vrátane cien za prenájom, bol schválený bývalou ministerkou kultúry Natáliou Milanovou.

archívne video 

Tlačová konferencia premiéra Roberta Fica a ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej po kontrolnom dni na ministerstve kultúry (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

TAKÁTO je cena prenájmu

Cena za prenájom priestorov kaštieľa v Budmericiach na základe tohto cenníka pri prepočítaní na meter štvorcový vychádza na sumu 0,20 Eura. Presne za túto cenníkovú cenu dostal generálny tajomník úradu priestor do prenájmu. Lukáš Machala si prenajal 113 metrovú rokovaciu sálu. Pri cenníkovej cene 0,20 eura na meter štvorcový to činí celkových 98,78 eura. Túto sumu ministerstvo zaokrúhlilo na 100 eur. Generálny tajomník nemá žiadne privilégiá, okrem položky na zmluve si objednal a aj zaplatil ďalšie náklady, konkrétne ubytovanie pre 10 ľudí.

Mediálne prezentovaná informácia o dvojdňovom prenájme kaštieľa nie je pravdivá. L. Machala nenechal uzavrieť kaštieľ na dva dni. Priestor využil od piatku 16 hodiny do soboty 11.30. Nijakým spôsobom neobmedzoval návštevníkov kaštieľa a pozemkov.

Denník Aktuality priniesol aj informáciu, že Budmerice účtovali za svadbu v priestore kaštieľa v minulosti 400 Eur. Na MK SR nemáme žiadnu vedomosť a ani vysvetlenie, na základe čoho vyrubili Budmerice takúto sumu. Na MKSR nikto nedostal akúkoľvek zmluvu od Budmeríc za prenájom na svadbu k nahliadnutiu. Táto informácia je však veľmi zaujímavá a vedenie ministerstva sa ňou bude zaoberať. MK SR totiž neeviduje žiaden iný cenník, podľa ktorého by sa mal či mohol účtovať prenájom kaštieľa, ako ten oficiálny, schválený ministerkou Milanovou. Suma, ktorú zverejnil portál Aktuality, nekorešponduje s týmto cenníkom.

Viac o téme: KaštieľBudmericeMinisterstvo kultúry SRPrenájom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu