Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok zasadajú opäť: Toto sú návrhy, ktoré schválili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Maximálna suma dotácie na podporu humanitárnej pomoci pre fyzickú osobu sa zvýši na 1 500 eur. Vyplýva to z novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili. O právnej norme rokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Účinná bude dňom vyhlásenia.

Novela zároveň zavádza osobitné podmienky na poskytnutie dotácie v prípade živelnej pohromy, katastrofy, havárie alebo teroristického útoku, v dôsledku ktorých bol vyhlásený núdzový stav alebo mimoriadna situácia. "V tomto prípade sa navrhuje vždy pri vyhlásení núdzového stavu alebo mimoriadnej situácie poskytnúť dotáciu najviac v sume 1500 eur, čo sa môže v priebehu rozpočtového roka viackrát opakovať, ak dôjde k ďalšej mimoriadnej udalosti," uviedlo ministerstvo práce v dôvodovej správe.

archívne video

Rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Pokiaľ dôjde k značným škodám na majetku v rámci tej istej mimoriadnej udalosti, dotácia sa zvýši maximálne na 3-tisíc eur, pričom limit na jednu žiadosť je maximálne 1 500 eur. Podanie žiadosti na podporu humanitárnej pomoci bude možné do troch mesiacov od vyhlásenia mimoriadnej situácie alebo núdzového stavu.

Novela zároveň výraznejšie podporí aktivity a činnosti zamerané na predchádzanie a podporu riešenia domáceho násilia a iného ohrozenia správaním iných fyzických osôb, a to zvýšením maximálnej sumy dotácie na tieto aktivity a činnosti z 20-tisíc eur na 150-tisíc eur v príslušnom rozpočtovom roku.

V záujme posilnenia ochrany základných ľudských práv obetí domáceho a partnerského násilia je podľa rezortu práce potrebné podporiť i zariadenia núdzového bývania, konkrétne bezpečné ženské domy a poradenské centrá tak, aby naďalej mohli kontinuálne poskytovať tieto služby obetiam domáceho násilia.

Návratnú finančnú výpomoc pre farmárov prerokujú poslanci zrýchlene

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

"Cieľom návrhu zákona je ustanovenie právneho základu pre poskytovanie štátnej pomoci alebo minimálnej pomoci poľnohospodárom alebo obhospodarovateľom lesa vo forme návratnej finančnej výpomoci, čím sa v prípade potreby umožní zabezpečiť poskytovanie finančných prostriedkov poľnohospodárom alebo obhospodarovateľom lesa do vyplatenia priamych podpôr," zdôvodnilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Novela má byť účinná dňom vyhlásenia

Z dôvodu potreby zabezpečenia určitých administratívnych prác pri vykonávaní schémy pomoci sa navrhuje, aby vykonávateľom schémy pomoci bola SZRB. Táto by prijímala žiadosti o finančnú pomoc, vyhodnocovala splnenie podmienok poskytnutia pomoci, zabezpečila distribúciu finančných prostriedkov na účty jednotlivých prijímateľov pomoci a sledovala by splatenie návratných finančných výpomocí.

"Vykonávateľovi schémy nebude za administráciu pomoci poskytnutá žiadna odmena ani iná výhoda, a to z dôvodu, aby pri vykonávaní schémy pomoci pre poľnohospodárov alebo obhospodarovateľov lesa nedochádzalo nepriamo k poskytnutiu nedovolenej štátnej pomoci alebo minimálnej pomoci alebo nejakej inej neoprávnenej výhody pre vykonávateľa schémy," priblížil agrorezort.

MPRV dodalo, že v súvislosti s technickým zabezpečením poskytovania pomoci pre poľnohospodárov je nevyhnutné, aby si MF SR mohlo zriadiť účty v SZRB, na ktorých sa budú viesť jednotlivé návratné finančné výpomoci. Novela má byť účinná dňom vyhlásenia.

Poslanci majú budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu ÚS

Poslanci Národnej rady (NR) SR zaradili na aktuálnu 12. schôdzu voľbu kandidátov na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR, ako aj návrh na odvolanie členov Súdnej rady SR volených parlamentom. Oba body budú preberať v utorok (30. 4.) od 9.00 h. Hlasovať o nich by mali ešte v utorok, prípadne vo štvrtok (2. 5.).

Parlament má zvoliť dvoch kandidátov na ústavného sudcu. Z nich si jedného vyberie prezident SR a vymenuje ho do funkcie. Miesto ústavného sudcu sa vlani uvoľnilo po odchode sudkyne Jany Laššákovej.

Poslanci majú pristúpiť aj k odvolaniu členov súdnej rady, ktorí sú volení parlamentom. Ide o Jána Mazáka a Andreja Majerníka. Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov. Poslanecké grémium sa zároveň dohodlo, že v piatok (26. 4.) sa bude rokovať bez obednej prestávky do 16.00 h a poslanci nebudú hlasovať.

Viac o téme: NR SRNávrhy zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu