Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ceny benzínu atakujú maximá, no vláda mlčí: Fico strká hlavu do piesku, tvrdí SaS! TAKTO to vidí analytik

Strana SaS kritizuje Roberta Fica za nečinnosť v prípade vysokých cien benzínu Zobraziť galériu (6)
Strana SaS kritizuje Roberta Fica za nečinnosť v prípade vysokých cien benzínu (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Vlado Anjel, Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenskí motoristi tankujú najdrahší benzín zo všetkých okolitých štátov, pričom jeho cena naďalej stúpa. Jediná, kto podľa SaS môže situáciu vyriešiť, je vláda Roberta Fica, no tá trestuhodne mlčí. V nasledujúcich týždňoch by však mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Očakáva to analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

Opozičná SaS kritizuje premiéra, ktorý sa vlani pred voľbami "zavzdušňoval" nad tým, že vtedajšia vláda nekonala a ceny stúpali. Pripomína Ficove dramatické videá, v ktorých sa rozčuľoval nad cenami benzínu, s ktorými vtedajšia vláda nič nerobila. V tom čase bola cena za liter benzínu 1,50 eur, teraz, počas celého pôsobenia Ficovej vlády, je na úrovni 1,70 eur.

„Ficova zdieračská vláda neustále zaťažuje ľudí novými daňami a poplatkami. A Fico namiesto toho, aby konečne pomohol ľuďom a riešil rast cien benzínu, na tlačovkách sa iba sťažuje na opozíciu. Slováci tankujú najdrahší benzín z okolitých krajín," uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Ceny benzínu atakujú maximá,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Koalícia sa podľa neho háda o svoje stoličky a o to, kto bude šéfom NR SR namiesto toho, aby okamžite konali a vyriešili ceny benzínu. "Vláda trestuhodne mlčí a preto v mene všetkých občanov žiadame premiéra Roberta Fica, aby sa tejto témy konečne chytil a začal konať. Napríklad tak, že si osvojí jeden z našich návrhov na zníženie cien benzínu,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

SaS predložila do NR SR dva návrhy zákonov

Do Národnej rady SR strana SaS totiž predložila dva návrhy, jeden na zníženie spotrebnej dane z benzínu a nafty a druhý na zníženie DPH z benzínu a nafty, ktoré umožnia pokles ceny benzínu aj o 20 centov na liter.  „Vláda sa už nemá na čo vyhovárať, návrhy na zníženie cien benzínu sú pripravené. Konečne by Robert Fico mohol splniť to, čo ľuďom pred voľbami sľúbili,“ poznamenal tímlíder SaS verejné financie a poslanec Marián Viskupič.

Strana SaS predkladá dva konkrétne návrhy zákona na zníženie cien benzínu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa Richarda Sulíka nič nenasvedčuje tomu, že by ceny benzínu na Slovensku začali klesať. „Práve naopak, ceny budú stúpať aj v súvislosti s letnými mesiacmi a eskaláciou napätia na Blízkom východe. V konečnom dôsledku sa to opäť raz dotkne tých najchudobnejších. Máme šancu mať najnižšie ceny benzínu vo V4. To by ale vláda Roberta Fica musela riešiť aj skutočné problémy ľudí, ktorí nárast cien benzínu pociťujú pri každom tankovaní,“ uzavrel Richard Sulík. SaS preto žiada premiéra Roberta Fica, aby cenu benzínu začal okamžite riešiť a nestrkal hlavu do piesku.

Marián Viskupič a Richard Sulík
Zobraziť galériu (6)
Marián Viskupič a Richard Sulík  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ceny benzínu opäť vrástli, no analytik predpovedá ich pokles

Ceny pohonných látok vzrástli aj v 15. týždni tohto roka. Benzíny zdraželi už piaty týždeň po sebe, cena 98-oktánového benzínu bola 1,918 eura za liter a 95-oktánový benzín sa predával za 1,696 eura za liter. Po dvojtýždňovom poklese o šesť centov mierne stúpla aj cena nafty na 1,572 eura za liter.

Ceny benzínu atakujú maximá,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

V nasledujúcich týždňoch by však podľa analytika Nemkyho mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Napriek vojenským útokom medzi Iránom a Izraelom Nemky očakáva, že nedôjde k veľkému zvyšovaniu cien ropy, ale práve naopak. Od útoku ceny ropy poklesli o 4,1 %. Súvisí to so slabším dopytom po pohonných látkach a množstvom zásob ropy, ktoré sú k dispozícii v USA.

Podobný vývoj je podľa Nemkyho možné pozorovať aj vo veľkoobchodných cenách pohonných látok. V najbližších týždňoch by mali byť o čosi lacnejšie, avšak s príchodom hlavnej motoristickej sezóny sa tieto ceny pravdepodobne zvýšia.

Viac o téme: BenzínCeny benzínu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu