Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Exminister vnútra odmieta kritiku na činnosť Úradu inšpekčnej služby v predošlom období

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Exminister vnútra a poslanec parlamentu Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) odmieta, že by Úrad inšpekčnej služby (ÚIS) v minulom roku nevykonával žiadnu činnosť. Tvrdí, že ÚIS v súčasnosti pokračuje v reformách, ktoré zaviedlo bývalé vedenie, vrátane reorganizácie. Mikulec to uviedol v reakcii na vyjadrenia ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) a šéfa ÚIS Branislava Zuriana.

Mikulec je presvedčený, že dáta a čísla o činnosti ÚIS za minulý rok budú veľmi podobné ako za rok 2022. Exminister povedal, že nedostatky na úseku operatívno-pátracej činnosti úradu boli zistené aj po jeho nástupe v roku 2020. Inšpekcia pod vtedajším vedením podľa Mikulca nevykonávala takmer žiadnu činnosť. Pripomenul, že v roku 2023, keď bol riaditeľom inšpekcie Peter Juhás, sa zistili skutočnosti o protizákonnej činnosti tímu Oblúk, ktoré odstúpili ďalším orgánom činným v trestnom konaní. To označil Mikulec ako jeden z reálnych výsledkov ÚIS.

archívne video

Branislav Zurian a Matúš Šutaj Eštok informujú o výsledkoch Úradu inšpekčnej služby (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa exministra reorganizácia v roku 2021 priniesla do úradu prvok prevencie. Verí, že pod Zurianovým vedením bude ÚIS pokračovať v reformných krokoch, ktoré zaviedli. Mikulec nepovažuje za efektívne, ak je viac riadiacich pracovníkov ako výkonných. Vyčíta Zurianovi, že na úrad zaviedli naspäť túto štruktúru.

Od nástupu nového riaditeľa ÚIS prišlo k mnohým zmenám

Minister vnútra vo štvrtok informoval, že od nástupu nového riaditeľa ÚIS prišlo k reorganizácii inšpekcie a mnohým personálnym zmenám. Tie mali podľa neho prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách. V minulosti podľa Šutaja Eštoka primárne zlyhávali vedúci pracovníci inšpekcie a tá si neplnila svoje povinnosti spočívajúce vo vyšetrovaní podozrení z potenciálnej trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru. Zurian hovoril o zistení veľkých nedostatkov. Odvolávajú sa na výročnú správu o činnosti úradu za rok 2023, ktorá bude zverejnená. Z nej podľa Zuriana vyplýva aj zhoršenie kvality vyšetrovania i neprideľovanie spisov.

Viac o téme: Roman MikulecBranislav ZurianMatúš Šutaj EštokÚrad inšpekčnej služby (ÚIS)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu