Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Od nástupu nového riaditeľa Úradu inšpekčnej služby prišlo k reorganizácii, tvrdí Šutaj Eštok

Matúš Šutaj Eštok Zobraziť galériu (3)
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Od nástupu nového riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) prišlo k reorganizácii inšpekcie a mnohým personálnym zmenám. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

"Som rád, že od nástupu nového riaditeľa ÚIS mohlo dôjsť k reorganizácii ÚIS a mnohým personálnym výmenám, ktoré boli nevyhnutné," povedal minister. Zmeny mali podľa ministra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách. Priblížil, že ÚIS sa zameral aj na oblasti prevencie a analytickej činnosti.

aktuálne video

Branislav Zurian a Matúš Šutaj Eštok informujú o výsledkoch Úradu inšpekčnej služby (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V minulosti podľa neho primárne zlyhávali vedúci pracovníci inšpekcie a tá si neplnila svoje povinnosti spočívajúce vo vyšetrovaní podozrení z potenciálnej trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru. "Namiesto toho ÚIS kryl ľudí, ktorí tu vytvárali to, že Slovensko nebolo právnym štátom v rokoch 2020 až 2024," zdôraznil. Politickú zodpovednosť za to podľa neho nesú minulé vlády.

"Po príchode na tento úrad a vyhodnotení niektorých štatistických ukazovateľov trestného konania alebo operatívno-pátracej činnosti som zistil veľké nedostatky a bolo mi jasné, že tento útvar treba naštartovať a sfunkčniť," povedal riaditeľ ÚIS Branislav Zurian. V prvom rade išlo podľa jeho slov o personálnu stabilizáciu a vytvorenie vhodných pracovných podmienok. Priblížil, že výročná správa o činnosti úradu za rok 2023 bude zverejnená na webe Ministerstva vnútra SR.

Branislav Zurian
Zobraziť galériu (3)
Branislav Zurian  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zo správy podľa Zuriana vyplýva zhoršenie kvality vyšetrovania i neprideľovanie spisov. "Veľa spisov bolo vrátených na doplnenie," podotkol. Tvrdil, že sa malo nezákonným spôsobom manipulovať s utajovanými skutočnosťami. "Všetky tieto veci sú riešené ďalej, niektoré sú v trestnom konaní," doplnil.

Reorganizácia úradu podľa neho spočívala aj v opätovnom zavedení odborov tak, ako fungovali v minulosti. "Riaditeľ odboru má plnú kompetenciu za chod tohto odboru, je zodpovedný za riadenie a kontrolnú činnosť tohto odboru," dodal Zurian, ktorý vedie ÚIS od začiatku novembra 2023.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (3)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Z celkového počtu 1385 prípadov smerovalo proti policajtom 1154, proti príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) 112 a 119 proti príslušníkom finančnej správy. Vyšetrovatelia obvinili 92 príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov, z toho 62 policajtov, štyroch príslušníkov ZVJS a 26 príslušníkov finančnej správy

Najčastejšími trestnými činmi bolo zneužívanie právomoci verejného činiteľa (28), prijímanie úplatku (sedem), ohrozenie pod vplyvom návykovej látky (šesť) a ublíženie na zdraví (osem). Najčastejším spôsobom ukončenia vyšetrovania bolo odmietnutie, to znamená, že po preverení všetkých informácií uzatvoril vyšetrovateľ vec tak, že nešlo o trestný čin. Takýchto prípadov bolo 616.

Viac o téme: ReorganizáciaMatúš Šutaj EštokÚrad inšpekčnej služby (ÚIS)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu