Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEOROZHOVOR Politológ Štefančík otvorene: Matovičove videá mohli pred voľbami uškodiť Korčokovi

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Slovensko od víkendu pozná nového prezidenta. Je ním Peter Pellegrini. S politológom Radoslavov Štefančíkom sme hodnotili výsledky prezidentských volieb a rozhodovanie voličov. Aký bude Peter Pellegrini prezident? Kde vidí Ivana Korčoka, ktorý získal podporu viac ako 1,2 milióna voličov? Čo bude s koalíciou?

Prvého kola prezidentských volieb sa zúčastnilo 51 percent oprávnených voličov, druhého kola až 61 percent. Čo toto číslo znamená? Kto viac mobilizoval voličov?

- Voličov mobilizovali obidvaja kandidáti. Vyzerá to tak, akoby sa niektorí voliči nerozhodovali pre konkrétneho kandidáta, ale skôr proti kandidátovi. Napríklad voliči Republiky niečo hlásali a teraz podporili Petra Pellegriniho, ktorého v minulosti kritizovali. Petrovi Pellegrinimu sa podarilo pozbierať skutočne rozmanité vzorky obyvateľov. Mobilizoval určite aj Ivan Korčok. Ten predovšetkým voličov zo zahraničia. Pozrime si výsledky parlamentných volieb a spočítajme reálne čísla. Peter Pellegrini mal tú výhodu, že vládne strany, Republika, Aliancia získali viac hlasov ako súčasné opozičné strany. Peter Pellegrini mal preto kde loviť, kým Ivan Korčok takéto možnosti nemal.  

Čo môžu voliči očakávať od Petra Pellegriniho?

- Prezident je najvyššou ústavnou funkciou. Tým, že Peter Pellegrini odchádza do Prezidentského paláca, stráca svoj aktuálny mocenský vplyv, čo bude vládna koalícia prijímať. Keby som bol volič Hlasu – SD a rozhodoval by som sa podľa toho, či chcem, aby strana dosiahla to, čo prezentovala, tak by som si dvakrát rozmyslel, či by som volil pána Pellegriniho. Nie kvôli tomu, že by som mu nedôveroval, ale naopak videl by som väčšiu perspektívu pána Pellegriniho z pohľadu mocenskej príležitosti presadiť všetko, čo pred voľbami sľuboval.

VIDEOROZHOVOR Politológ Štefančík otvorene:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vie Peter Pellegrini, že sa vzdáva tejto moci?

- Určite áno.

A možno to tak chcel.

- Musí si byť toho vedomý. Veď Peter Pellegrini mal úplne iné ambície pred voľbami. Skôr sa videl v pozícií predsedu vlády. Viackrát prezentoval, že nechce ísť do Prezidentského paláca, pretože je pomerne mladý na takúto funkciu. Z pohľadu osamoteného prezidenta, ktorý sa vzdá členstva v strane, ktorú zakladal, môže mať vplyv v strane, ale mnoho politikov sa odtrhlo, keď ich šéf odišiel. Z tohto usudzujem, že pán Pellegrini bude prvým obyvateľom SR, na druhej strane stratí dominantný vplyv na vládnu politiku, ktorú teraz mal.

Myslíte si, že to tak naozaj bude? Stratí mocenský vplyv?

- Určite áno. Debatuje sa aj o tom, či Hlas-SD prežije túto zmenu. Keď si pozrieme históriu politických strán, musíme si uvedomiť, že mnoho politických strán, ktorých zakladatelia odišli, prestalo existovať. Pripomeňme si Stranu občianskeho porozumenia (SOP), ktorú založil Rudolf Schuster len aby sa stal prezidentom. Peter Pellegrini nemal ambíciu stať sa prezidentom, keď zakladal Hlas-SD. Teraz zo strany odíde. Aj keby sa stal čestným predsedom alebo mal inú funkciu otca zakladateľa, v konečnom dôsledku nebude mať vplyv na to, čo sa v strane bude diať. Mnoho ľudí, ktorí sú okolo neho, politicky začínalo v Smere po boku Roberta Fica. Nemožno vylúčiť, že sa nakoniec integrujú do jedného politického subjektu tak, ako existovali pred vznikom Hlasu-SD.

VIDEOROZHOVOR Politológ Štefančík otvorene:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Voči Petrovi Pellegrinumu sa viedla aj osobná antikampaň zo strany Igora Matoviča, ktorý podporil Ivana Korčoka. Pomohol, alebo nepomohol tým Ivanovi Korčokovi?

- Igor Matovič patrí medzi najnepopulárnejších aktívnych politikov. V roku 2020 mu pomohlo známe video z Cannes. Tak, ako mu to vtedy pomohlo, tak tie dve videá, ktoré urobil pred prezidentskými voľbami, mohli uškodiť Ivanovi Korčokovi. Sú veci, ktoré platia ako tabu bez ohľadu na to, či chceme alebo nechceme o nich hovoriť. Určité veci sa rešpektujú aj medzi najväčšími súpermi. Ak to niekto otvára a ten druhý o tom nechce hovoriť, je považovaný za hulváta. Viem si predstaviť, že mnoho ľudí mohli tieto videá znechutiť a voliť nešli. Na druhej strane je na mieste sa pýtať, akým spôsobom a z akých peňazí letel Peter Pellegrini na východ Slovenska, či aký je jeho vzťah k predmetnej vile.

Viac vo videorozhovore:

 

Viac o téme: RozhovorPrezidentské voľbyRadoslav Štefančík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu