Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Taraba požiada o posunutie mimoriadnej schôdze k zákonu o odstrele medveďov

Tomáš Taraba
Tomáš Taraba (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) požiada predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) o posunutie mimoriadnej schôdze k ústavnému zákonu o odstrele medveďov o pár dní alebo jeden týždeň. Verí, že dovtedy nájdu s časťou opozície zhodu na zákone. Myslí si, že do troch týždňov bude na Slovensku konečne efektívne riešenie odstrelu medveďa.

Taraba v pondelok ráno rokoval o ústavnom zákone s opozičným KDH. "Môžem potvrdiť, že aj KDH uznáva, že riešenie medveďov odstrelom cez zrušenie správneho konania je nevyhnutné," podotkol. Minister tvrdí, že návrh hnutia k odstrelu medveďov ide podobným smerom ako návrh ústavného zákona.

aktuálne video

Výzva SNS k ústavnému zákonu o medveďoch (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Využijú niekoľko dní na expertíznu prípravu spoločného zákona. "Stále trváme na tom, zo strany SNS, aj z vládnej koalície, že najúčinnejšie riešenie je ústavný zákon," skonštatoval Taraba. Ústavný zákon chce Taraba podľa vlastných slov na to, aby ho nemohli mimovládne organizácie a "protežanti aktuálneho stavu" napadnúť na Ústavnom súde SR. Zároveň ho považuje za najstabilnejšie riešenie. Témou medveďov nechce robiť politiku, považuje to za bezpečnostný a environmentálny problém.

Predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo Rudolf Huliak (SNS) má za to, že ľudia sa pre medveďa boja chodiť do prírody. V rámci Veľkej noci nahlásili ľudia ochranárom 39 stretov s medveďom, tvrdí. "Všetky veci, ktoré robíme, všetku legislatívu, ktorú predkladáme a všetko budeme robiť v rámci toho, aby ostal bezpečný slovenský vidiek zachovaný," podotkol Huliak.

Vláda koncom marca odobrila návrh ústavného zákona, ktorým sa stanovili podmienky, pri splnení ktorých možno pristúpiť k odstrelu medveďa. Zákon by umožňoval v okolí miest a obcí vytvoriť 500-metrovú bezpečnostnú zónu. Ak sa bude medveď nachádzať v tejto zóne, bolo by možné pristúpiť k jeho likvidácii bez správneho konania. Vláda chce, aby Národná rada SR schválila zákon v skrátenom legislatívnom konaní. Parlament by sa ním mal začať zaoberať v utorok (9. 4.).

Viac o téme: ZákonOdstrelMedvedeMimoriadna schôdzaPosunutieSNSTomáš Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu