Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Úrad vlády čaká veľká rekonštrukcia: Zhltne milióny eur! FOTO Takto má vyzerať po novom

Zobraziť galériu (4)

BRATISLAVA – Areál Úradu vlády SR čaká rekonštrukcia. Pribudnúť má nová budova, ale aj také „ozdoby“ záhrady ako jazierko či gloriet. Rekonštrukcia má zhltnúť viac ako 7 miliónov eur a dokončená by mala byť koncom roka 2026. Vláda chce začať obstarávanie, odklepla si aj presun financií, ktoré majú časť prestavby pokryť.

archívne video 

Chystá sa rekonštrukcia areálu Úradu vlády: zlepší technický stav sietí, zvýši i bezpečnosť (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa dokumentov predložených na rokovanie vlády je hlavným stavebným objektom výstavba novej vstupnej budovy určenej pre návštevy a zamestnancov Úradu vlády SR. Cez novú vstupnú budovu majú do areálu vstupovať zamestnanci ale aj návštevy, ktoré v danom mieste absolvujú aj vstupnú kontrolu. Vstupovať budú cez ňu aj ľudia, ktorí budú chcieť navštíviť podateľňu či osobne podať sťažnosť.

Úrad vlády čaká veľká
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚV SR)

Rekonštrukciou majú prejsť však aj vnútroareálové spevnené plochy a komunikácie vrátane čestného nádvoria. V pláne je tiež revitalizácia parkovej zelene, závlahový systém s novým zdrojom závlahovej vody zo studne, nové areálové osvetlenie, rekonštrukcia vonkajšej kanalizácie a vodovodu, nové prípojky inžinierskych sietí, úprava a dostavba časti oplotenia. To všetko s rešpektom k pôvodnej kompozičnej osnove historickej záhrady. Novinkou v areály budú doplňujúce prvky záhradnej architektúry ako jazierko či gloriet.

Úrad vlády čaká veľká
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚV SR)

„Termín začatia výstavby závisí od ukončenia procesu verejného obstarávania. Predpokladaná doba výstavby je 24 mesiacov, s predpokladom ukončenia prác do konca roka 2026,“ uvádza sa v dokumente. Celkové náklady na rekonštrukciu areálu Úradu vlády predstavujú 7 136 228 eur. Z rozpočtu Úradu vlády je priamo na rekonštrukciu areálu určených 4 752 012 eur (1 980 186 eur pre rok 2024 a 2 771 826 eur pre rok 2025). Ďalších 1 920 000 eur chcú zohnať presunutím financií, ktoré boli pôvodne určené na rekonštrukciu vládneho hotela Bôrik. „Verejné obstarávanie na rekonštrukciu účelového zariadenia Úradu vlády Hotel Bôrik bolo zrušené s prihliadnutím na cenové ponuky uchádzačov, ktoré značným spôsobom prevýšili predpokladanú hodnotu zákazky,“ vysvetlili. V roku 2024 a 2025 sa o možnej rekonštrukcii Bôrika v pôvodne zamýšľanom rozsahu ani neuvažuje.

Viac o téme: RekonštrukciaÚrad vlády SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu