Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

FOTO Mestskí poslanci Chren a Kaliský hľadajú názov pre nový ružinovský park

Nový ružinovský park Zobraziť galériu (3)
Nový ružinovský park (Zdroj: FB / Martin Chren za Ružinov)

BRATISLAVA - Až 90 nových vzrastlých stromov vysadí mesto Bratislava v najbližších týždňoch na mieste budúceho parku pred Paneurópskou vysokou školou v Ružinove, na rohu pri križovatke Ružinovskej a Tomášikovej ulice. Nový park, ktorý vznikol z iniciatívy aktivistov a mestských poslancov Martina Chrena a Branislava Kaliského, by sa mal stať novým verejným priestorom plným zelene s mobiliárom a výbehom pre psov.

„Všetky vysádzané stromy sú vo veku približne 7 rokov. Zmenu k lepšiemu bude teda na tomto mieste vidieť okamžite,“ hovorí poslanec Bratislavy Branislav Kaliský, ktorý park pomáhal aj navrhnúť.

Za svoju poslaneckú prioritu si Chren a Kaliský vybrali revitalizáciu tohto parku už pred dvoma rokmi. „Nielen, že Ružinovčania získajú nový priestor na relax a oddych, definitívne sa nám tým podarí uchrániť toto miesto aj pred nenásytnými developermi,“ zdôraznil Chren.

FOTO Mestskí poslanci Chren
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Martin Chren za Ružinov)

Výsadba stromov je zabezpečená z finančných prostriedkov mestského rozpočtu z minulého roka. Vybudovaniu parku musí predchádzať majetkové vysporiadanie pozemkov na jeho území. Na mieste budúceho parku je dnes verejná zeleň, ktorú nahradí nový verejný priestor. 

Okrem stromov by ho mal obohatiť aj samostatný uzavretý výbeh pre psov, nádrž na zadržiavanie dažďovej vody v podobe jazierka, verejné toalety s kaviarničkou, nové lavičky a chodníky, náučný chodník a permakultúrna výsadba navrhnutá tak, aby sa rastliny navzájom podporovali a park bol pre obyvateľov príťažlivý v každom ročnom období. Revitalizáciu územia uskutočňuje mestská organizácia Generálny investor Bratislavy. 

FOTO Mestskí poslanci Chren
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Martin Chren za Ružinov)

Martin Chren a Branislav Kaliský

Na príprave parku a výsadbe sa podieľali odborníci na krajinnú architektúru a permakultúru z viacerých občianskych združení. Hlavným spolupracovníkom mesta a poslancov bolo združenie Zelená Bratislava. V spolupráci s aktivistami sa konalo v minulom roku niekoľko konzultačných stretnutí s obyvateľmi z okolia, na základe ktorých bol stanovený dizajn aj úprava budúceho parku.

Poslanci však zatiaľ nenašli vhodný názov pre nový park. Dúfajú, že im s nápadmi na meno parku pomôžu samotní obyvatelia Ružinova. Poradiť im môžete aj v diskusii pod týmto článkom.

Viac o téme: Ružinov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu