Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Smutná štatistika: Za 2. štvrťrok zbankrotovalo historicky najviac Slovákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V druhom štvrťroku 2014 zbankrotovalo historicky najviac občanov v SR. Rekordný mesačný počet osobných bankrotov z januára 2014 bol v máji aj v júni prekonaný a ich najvyšší počet bol v Banskobystrickom a Bratislavskom kraji. Vyplýva to aktuálnej analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau.

"V druhom štvrťroku 2014 bolo vyhlásených 110 osobných bankrotov, čo je o 26, teda o 31 % viac ako v rovnakom období minulého roku a o 21, teda o 23,6 % viac ako v prvom štvrťroku 2014," spresnila analýza. 

Dôvodom podania žiadosti o osobný bankrot je bezvýchodisková situácia, do ktorej sa niektorí občania dostali z dôvodu neschopnosti splácať svoje finančné záväzky. Spúšťačom problémov je najčastejšie strata zamestnania, zníženie pracovnej schopnosti pre chorobu, respektíve nedostatočná výška príjmov v pomere k výške dlhov.

Regionálne rozdiely medzi krajmi pretrvávajú dlhodobo. "Najviac osobných bankrotov sme kvartálne od roku 2009 do konca roku 2013 zaznamenávali v Banskobystrickom kraji. V druhom štvrťroku 2014 však bol rovnaký počet bankrotov, 19, vyhlásený aj v Bratislavskom kraji a na každý z týchto krajov pripadal 17,3-% podiel z ich celkového počtu." Naopak, najmenej osobných bankrotov bolo v obidvoch porovnávaných štvrťrokoch vyhlásených v Košickom kraji.

Proces osobného bankrotu je v podmienkach SR legislatívne a finančne náročnejší ako napríklad v ČR, kde ho, ako vyplýva z dlhodobejšieho porovnania, využíva výrazne viac občanov. Zatiaľ čo v SR na 100.000 obyvateľov pripadali v druhom štvrťroku 2014 iba dva osobné bankroty, v ČR ich bolo takmer 46. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu