Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Hviezdnu oblohu urobia aj v telocvični!

LEVICE - Parádny kúsok! Do Tekovskej hvezdárne v Leviciach zrejme už tento týždeň dopravia unikátne prenosné planetárium. Nafukovacia hala so zariadením na projekciu hviezdnej oblohy bude v Európe síce druhá, no zato najväčšia na kontinente!

"Kvalitné planetárium - halu so zariadením na premietanie hviezdnej oblohy a pohybov kozmických telies - sme potrebovali dávno. Postavenie stabilného by stálo 5 mil. Sk, preto sme sa rozhodli pre prenosné za 500-tisíc. Privezú nám ho z amerického Bostonu. Nielenže je lacnejšie, ale úžasné je i v tom, že ho môžeme so sebou nosiť na prednášky. Pokojne sa dá nafúknuť napr. v telocvični. Jeho priemer je 5 metrov, pričom dnu sa zmestí okolo 30 ľudí," hovorí Juraj Szobi z Tekovskej hvezdárne.

Ročne ju navštívi priemerne 15-tisíc ľudí. "O pozorovanie nočnej oblohy majú záujem predovšetkým deti," smeje sa hvezdár. A o čo sa návštevníci zaujímajú najviac? "Najčastejšie sa vypytujú, ako ďaleko dovidíme voľným okom. Nuž, kto má dobré oči, dovidí bez ďalekohľadu až na susednú galaxiu Andromeda, vzdialenú od Zeme 2,3 milióna svetelných rokov," hovorí hvezdár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu