Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO podivného správania vtákov: Cítili, že sa blíži katastrofické zemetrasenie?

(Zdroj: Reddit/Solonik70)

ANKARA - Na sociálnych sieťach sa objavilo video údajne zachytávajúceho zvláštne správanie vtákov pred zemetrasením, ktoré pred týždňom zasiahlo Turecko a Sýriu. Zábery mnohých prinútili zamyslieť sa nad tým, či môžu zvieratá skutočne cítiť zemetrasenia skôr, ako ľudia a moderné technológie.

Myšlienka, že zvieratá dokážu cítiť zemetrasenie, siaha najmenej do roku 373 pred Kristom, keď grécky historik Thukydides napísal, že psy, potkany, hady a lasice opustili staroveké mesto Helike niekoľko dní pred zemetrasením, ktoré ho zasiahlo. Téma sa stala opäť aktuálnou po zverejnení videa, ktoré údajne zachytáva zvláštne správanie vtákov pred zemetrasením v Turecku, píše IFL Science

Podobné správanie dokumentujú viaceré správy z minulosti. "Niekoľko minút predtým voly a kravy začali bučať, ovce a kozy bľačali, zmätene sa hnali jedna cez druhú a pokúšali sa rozbiť prútenú ohradu. Psy strašne zavýjali, husi a sliepky boli vystrašené a robili veľký hluk. Kone, ktoré boli pripútané vo svojich stajniach, boli veľmi rozrušené, vyskakovali a pokúšali sa roztrhnúť ohlávky, ktorými boli pripevnené k stajniam. Tie, ktoré išli po cestách, sa zrazu zastavili a odfrkli veľmi zvláštnym spôsobom," píše sa v správe o zemetrasení v Neapole z roku 1805. Aj mravce a plazy údajne opustili svoje domovy, zatiaľ čo kobylky poletovali ulicami. "Niektoré psy pár minút pred prvým otrasom zobudili svojich spiacich pánov štekaním a ťahaním, akoby ich chceli varovať pred blížiacim sa nebezpečenstvom. Niekoľko ľudí sa tak podarilo zachrániť." 

Niektoré štúdie naozaj dokázali zmeny v správaní zvierat pred zemetraseniami. Výskum z roku 2020 sledoval pohyb hospodárskych zvierat v talianskom meste Marche, kde sú zemetrasenia bežné. V regióne došlo počas sledovaného obdobia k 18 000 zemetraseniam a k dvanástim zemetraseniam so silou štyri alebo viac na Richterovej stupnici. Vedci objavili nezvyčajné vzorce správania u zvierat až dvadsať hodín pred zemetrasením. "Čím bližšie boli zvieratá k epicentru hroziaceho zemetrasenia, tým skôr zmenili svoje správanie," uviedol Martin Wikelski, ktorý viedol štúdiu. Aj keď nie je známe, prostredníctvom akého mechanizmu by mohli zvieratá cítiť zemetrasenie, odborníci sa domnievajú, že cítili ionizáciu vzduchu spôsobenú veľkým tlakom horniny alebo plyny uvoľňované kryštálmi kremeňa pred zemetrasením. 

Na vytvorenie skutočného systému včasného varovania je potrebných oveľa viac údajov z celého sveta. Vedci ale vyskúšali svoje zistenia použiť pri testovaní varovania. Kedykoľvek mali zvieratá monitorované pomocou obojku výrazne zvýšenú aktivitu, minimálne v 45-minútovom predstihu prišlo výskumníkom varovanie. Počas zberu údajov dostali iba jedno z týchto upozornení. O tri hodiny neskôr regiónom otriaslo malé zemetrasenie. Epicentrum bolo priamo pod stajňami zvierat. Problém ale je, že väčšina hlásení bola podaná retrospektívne, čiže zvláštne správanie zvierat ľudia rozpoznali až po zemetrasení. Experti tiež definovali podivné správanie veľmi nešpecificky.

Viac o téme: ZvieraVtákZemetrasenie Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu