Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO mladých žien vydesila ľudí: Na prvý pohľad nevinná, no pozrite sa lepšie

(Zdroj: Twitter/Miles)

LONDÝN - Na prvý pohľad tieto fotografie pôsobia úplne normálne. Zachytávajú tri mladé, usmievajúce sa ženy, ktoré si evidentne užívajú zábavu. Čím dlhšie ale na ne hľadíte, tým viac nadobudnete pocit, že niečo nie je v poriadku. V skutočnosti tieto ženy neexistujú, vygenerovala ich umelá inteligencia.

Umelá inteligencia Midjourney vygenerovala zábery troch žien, ktoré si na prvý pohľad užívajú čas strávený spolu. Ako sa ale ukázalo, nejde o reálne osoby; za ich vznikom stojí počítačový program, ktorý vytvára zábery na základe jednoduchých výziev, ako napríklad ženy na večierku. Využíva pri tom strojové učenie a neurónovú sieť. Fotka sa dostala na Twitter, kde takmer okamžite zaujala obrovské množstvo ľudí. Mnohí si napríklad všimli, že ženy majú príliš veľa zubov a ich koža sa neprirodzene leskne. Brunetka v pozadí má dokonca náhrdelník, ktorý akoby splýval s jej kľúčnou kosťou. Na ďalšom zábere má zase ryšavka, ktorá drží fotoaparát, príliš veľa prstov. 

Na internete sa objavili aj iné zábery, tentokrát mužov, ktoré sú však rovnako zlé ako tie so ženami. Muži majú dlhé tenké prsty a opuchnuté a zdeformované bicepsy. Čím dlhšie sa na fotografie pozeráte, tým viac pôsobia ako nočná mora. Mnohí užívatelia Twitteru otvorene priznali, že ich zábery vystrašili. Za oveľa desivejšie ale považujú to, čo v súčasnosti dokáže umelá inteligencia. Midjourney pritom niektorí používajú na vytváranie umeleckých diel, komiksov a dokonca aj celých kníh. Ide však o kontroverzný nástroj, pretože umelci veria, že umelá inteligencia (AI) kradne ich prácu, keďže musí mať nejakú predlohu vo forme ich diel, ktoré sú ale chránené autorskými právami. 

Už v minulosti bolo známe, že Čína používa sieť ľudí vygenerovaných umelou inteligenciou, ktorá je podobná Matrixu, aby ovládla online informačný priestor. Na profiloch na Twitteri a Facebooku sa neustále objavujú fotografie ľudí, ktorí jednoducho neexistujú. Vytvorila ich AI. To vyvoláva obavy, čo sa stane, keď sa umelá inteligencia zbaví svojich chýb a začne tvoriť zábery ľudí na nerozoznanie od skutočne existujúcich jedincov. V takom prípade by mohla vzniknúť obrovská hrozba v podobe ľahkého šírenia dezinformácií na internete, čo by ďalej mohlo viesť ku celosvetovému chaosu.

Viac o téme: Umelá inteligencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu