Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ľuďom dávajú neuveriteľné odmeny za to, že sa nechajú zaočkovať proti KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP)

LONDÝN - Mnohí ľudia váhajú, či sa majú nechať zaočkovať proti koronavírusu. Niektoré štáty v snahe povzbudiť ich preto prišli s rozmanitými ponukami. V jednom indickom meste je napríklad za očkovanie možné dostať zlatú ozdobu do nosa či tyčový mixér. V Číne zas na zodpovedných obyvateľov čakajú dve škatule vajec, napísal spravodajský server The Guardian.

"Na tých vajíčkach nezáleží," povedala denníku South China Morning Post obyvateľka Pekingu. Do radu na očkovanie sa vraj postavila preto, že ju na to úrady neustále vyzývali, a nie preto, aby dostala bielkoviny zdarma. V ďalších častiach čínskej metropole môžu ľudia získať nákupné kupóny a poukážky. Iné mestá zas prišli s ponukou kuracích krídel, papierových vreckoviek, múky, finančnej odmeny a voľného vstupu do parku, hoci poslednú zmienenú ponuku obyvatelia kritizovali ako lakomú. 

KORONAVÍRUS Experti z CDC radia: Ak po očkovaní pociťujete túto bolesť, vyhľadajte lekára

V indickom meste Rádžkót v štáte Gudžarát sa spojili zlatníci, ktorí ponúkli ženám za očkovanie zlatý pírsing do nosa, zatiaľ čo mužom za to dávajú ručný mixér. Tamojší obchodníci v iných častiach krajiny ľuďom rozdávali malé občerstvenie, zľavy na opravu áut, papiernický tovar, sladkosti či kuracie pokrmy. Mestská správa severnej časti Dillí, naopak, ponúkla za absolvovanie vakcinácie päťpercentnú zľavu z dane. 

Ľuďom dávajú neuveriteľné odmeny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj zľava z účtu v reštaurácii

Rusi za očkovanie mohli dostať zadarmo zmrzlinu, Izraelčania zas plechovku koly, alkoholické alebo nealkoholické pivo, pletený bochník chleba chala, pizzu, pečivo či šoulet (tradičný pokrm pripravovaný zvyčajne počas šabatu). Tri reštaurácie v Dubaji dali ľuďom za prvú dávku očkovania desaťpercentnú zľavu z účtu a dvadsať percent, ak už majú za sebou obe. 

V Spojených štátoch boli ponúkané šišky s polevou, marihuana, pivo, žetóny do arkádových hier, zatavené plastové puzdro na potvrdenie o očkovaní, pražená kukurica, peniaze, počítačové hry či prenájom surfu. Reťazec Rooster ponúkol svojim zamestnancom bonus vo výške 250 dolárov (cca 208 eur) a dva platené dni voľna. 

Ľuďom dávajú neuveriteľné odmeny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V iných častiach sveta sa zdá, že ľuďom stačí ako odmena samotné vzrušenie z toho, že sa nechávajú očkovať. Napríklad v hlavnom meste Mexika, kde občania čakajúci na vakcínu tancovali za zvukov hudby. Indonézske úrady, naopak, veria, že lepšie než odmena funguje trest. Ľuďom odmietajúcim vakcináciu hrozia pokuty alebo obmedzenie sociálnych dávok, napísala nadácia Thomspon Reuters Foundation. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu