Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Dráma 1. sovietskej jadrovej ponorky: Obrovskú radosť vystriedal požiar reaktora a smrť posádky!

Leninskij Komsomol na odpočinku.
Leninskij Komsomol na odpočinku. (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA/PRAHA - Pred 60 rokmi, 24. septembra 1955, začali v lodeniciach v vtedajšom Molotovsku na pobreží Bieleho mora stavbu prvej sovietskej atómovej ponorky K-3. Plavidlo, ktoré neskôr dostalo názov Leninskij Komsomol, bolo do služby zaradené v júli 1958 a Sovietsky zväz tak len pomaly doháňal svojho rivala, Spojené štáty. Prvá ponorka na nukleárny pohon bola do služieb amerického námorníctva zaradená už v roku 1954 a niesla verneovské meno Nautilus.

USA vyvinuli tajné špionážne lietadlo: Nasadili ho na ZSSR, pri testoch zahynulo 45 pilotov

Získať obdobný typ ponorky bolo pre sovietske námorníctvo nielen strategickou vojenskou záležitosťou, ale do značnej miery aj otázkou cti. Ponorka K-3, podobne ako o štyri roky skôr Nautilus, podnikla v lete 1962 úspešnú výpravu k Severnému pólu.

Na počesť udalosti, ktorá demonštrovala schopnosť ZSSR nepozorovane preniknúť až k americkým brehom, získala ponorka meno Leninskij Komsomol. Sovietsku radosť z úspechu však skalil požiar reaktora, ktorý ponorku ťažko poškodil.

Ďalší požiar postihol prvú sovietsku atómovú ponorku o päť rokov neskôr pri bežnej plavbe v Nórskom mori, oheň na palube vtedy spôsobil smrť 39 námorníkov. Leninskij Komsomol bol ale aj po tejto tragickej udalosti znovu opravený a v sovietskej flotile slúžil ešte skoro celé štvrťstoročie.

Ponorka, na rozdiel od svojich nasledovníkov vyzbrojených balistickými strelami nesúcimi len torpéda, bola vyradená zo služby až v roku 1991, už nejaký čas predtým ale len nečinne stála v prístave.

Viac o téme: PonorkaLeninskij Komsomol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu