Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Vďaka službe Street View zadržali drogový gang

Na ulici mali predávať heroín a marihuanu
Na ulici mali predávať heroín a marihuanu

NEW YORK - Newyorská polícia s pomocou služby Street View od spoločnosti Google zadržala drogový gang. Vozidlo firmy pri fotografovaní brooklynských ulíc kvôli ich zobrazeniu na mapách Googlu okrem iného zachytilo aj skupinku mužov predávajúcich drogy. Polícia sa následne na miesto zamerala, uviedli americké médiá.

Jej agenti v prestrojení štyri mesiace dílerov sledovali, nakrúcali a nakoniec zatkli sedem mužov. Sú podozriví z toho, že svojim zákazníkom predávali heroín a marihuanu.

Polícia potom uviedla, že jej služba spoločnosti Google rozhodne pomáha so sledovaním ulíc. Podľa amerických médií ale ide zrejme o prvý prípad, kedy fotografie zo Street View pomohli vyriešiť konkrétny zločin. Britskí policajti však už službu pri jednom vyšetrovaní úspešne využili. Služba však v minulosti čelila aj kritike, že zločinom nahráva, keď si vďaka nej môžu lepšie vyberať ciele.

Službu tiež nemajú príliš v láske úrady, ktoré sa starajú o ochranu súkromia ľudí. Napríklad českému Úradu pre ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) vadilo, že kamery snímajúce ulice miest pre službu Street View boli umiestnené príliš vysoko a videli aj za ploty a do okien domácností. Úrad preto začiatkom septembra rozhodol, že Googlu nepovolí ďalšie spracovanie osobných údajov.

Podľa britských úradov zase Google porušil pri získavaní dát pre službu Street View britský zákon o ochrane dát, keď zhromažďoval údaje z privátnych bezdrôtových sietí. Rovnaké aj ďalšie výhrady na adresu firmy zazneli aj napríklad v Nemecku. Firma tam potom ľuďom umožnila, aby si požiadali o odstránenie ich domov z fotografií.

Google Street View zobrazuje na internete vybranej lokality pomocou panoramatických fotografií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu