Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Cez plávajúce mólo sa do Pásma Gazy dostalo 569 ton pomoci: Operácia však pokračuje

Palestínčania čakajú na nákladné autá s humanitárnou pomocou v centre pásma Gazy v nedeľu 19. mája 2024.
Palestínčania čakajú na nákladné autá s humanitárnou pomocou v centre pásma Gazy v nedeľu 19. mája 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Abdel Kareem Hana)

JERUZALEM - Cez dočasné mólo bolo doteraz do Pásma Gazy dodaných viac než 569 ton humanitárnej pomoci pre palestínskych civilistov. Na sociálnej sieti X to v utorok podľa agentúry DPA oznámilo ústredné velenie americkej armády (CENTCOM).

Prvé dodávky dorazili do pobrežnej palestínskej enklávy v piatok. Pomoc poskytli okrem USA aj Veľká Británia, Spojené arabské emiráty a Európska únia. Denník The Times of Israel na svojej webovej stránke uviedol, že dodané množstvo pomoci by sa zmestilo na približne 25 kamiónov.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Podľa predchádzajúcich vyjadrení amerického ministerstva obrany by sa do Pásma Gazy mala dostať cez plávajúce mólo v počiatočnej fáze pomoc, ktorú by rozviezlo približne 90 nákladných áut. V neskoršej fáze sa očakáva zvýšenie až na 150 kamiónov denne. Dočasné mólo kotviace pri pobreží Pásma Gazy vybudovala americká armáda, keďže samotná enkláva nemá dostatočne hlboký prístav pre väčšie nákladné lode. Už viac ako sedem mesiacov prebieha v Pásme Gazy rozsiahla izraelská vojenská operácia proti militantnému palestínskemu hnutiu Hamas, ktorá si doteraz vyžiadala vyše 35.000 civilných obetí.

Pri operácii izraelskej armády v Džaníne zahynulo sedem Palestínčanov

Najmenej sedem ľudí zahynulo pri operácii izraelskej armády v palestínskom meste Džanín ležiacom na severe okupovaného Západného brehu Jordánu. Zranenia utrpelo ďalších deväť ľudí, stav dvoch z nich je kritický, informovali agentúry DPA a AFP s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva v Ramalláhu.

Izraelská armáda vo vyhlásení potvrdila, že v Džaníne spustila "protiteroristickú operáciu", počas ktorej došlo k bojom s militantmi. Niekoľko ozbrojených Palestínčanov bolo zasiahnutých streľbou. Riaditeľ nemocnice v Džaníne pre palestínsku televíziu povedal, že na ceste do práce bol smrteľne postrelený jeden z jej lekárov. Podľa palestínskeho ministerstva školstva sú medzi mŕtvymi aj učiteľ a študent.

Džanín je považovaný za baštu palestínskych militantných skupín a izraelská armáda tam opakovane podniká podobné operácie. Od začiatku vojny v Pásme Gazy pred vyše siedmimi mesiacmi sa situácia v Predjordánsku výrazne zhoršila. Podľa ministerstva zdravotníctva pri izraelských vojenských operáciách, potýčkach a rôznych útokoch zahynulo najmenej 490 Palestínčanov. Zároveň sa vystupňovali násilnosti židovských osadníkov voči Palestínčanom.

Húsíovia tvrdia, že zostrelili ďalší americký dron Reaper

Jemenskí húsíjski povstalci tvrdia, že nad provinciou Bajdá na juhu Jemenu zostrelili americké viacúčelové bezpilotné lietadlo MQ-9 Reaper. Oznámil to v utorok hovorca húsíov Jahjá Sarí, informuje agentúra Reuters.

Podľa hovorcu zasiahla americký dron raketa zem-vzduch miestnej výroby a húsíovia čoskoro na zverejnia na podporu svojich tvrdení aj video zo zostrelu. Húsíovia aj minulý týždeň oznámili, že zostrelili takýto dron nad provinciou Márib na juhovýchode Jemenu.

Húsíovia majú pod kontrolou väčšinu obývaných oblastí Jemenu vrátane hlavného mesta Saná. Táto skupina podporovaná Iránom od novembra podniká útoky na medzinárodnú lodnú dopravu v Červenom mori na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Pre útoky na lode podnikajú Spojené štáty i Británia proti húsíom od februára odvetné údery.  

Viac o téme: PomocMóloIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu