Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Nemecký kancelár Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

(Zdroj: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru)

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu navštívil zaplavené regióny na juhozápade krajiny, kde sa po silných dažďoch rozvodnili rieky a spôsobili prívalové povodne a zosuvy pôdy. Informuje o tom agentúra AP.

Scholz zrušil svoju účasť na predvolebnom podujatí v Sársku na hraniciach s Francúzskom a zároveň prisľúbil pomoc zasiahnutým oblastiam. "Žiaľ, nie je to prvýkrát, čo musíme zvládnuť veľkú prírodnú katastrofu, a preto sa pozrieme na to, čo je tu teraz potrebné urobiť a čo je nevyhnutné," povedal novinárom.

archívne video

Peter Pellegrini rokoval v Berlíne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Ťažko postihnuté je mesto Saarbrücken v spolkovej krajine Sársko a po pretrhnutí hrádze v meste Quierschied bola odstavená tamojšia elektráreň. Obete doteraz nehlásili, najmenej jedna osoba však utrpela zranenia, známe nie sú ani materiálne škody. V Saarbrückene zriadili náhradné ubytovanie v školách. Meteorologická služba medzitým zrušila výstrahu pre Nemecko, keďže sa očakáva, že dážď bude pomaly slabnúť. Úrady v Sársku uviedli, že k takýmto prívalovým povodniam dochádza len raz za 20 až 50 rokov.

Povodne sužujú aj belgickú provinciu Liege, kde úrady zaznamenali stovky volaní o pomoc. Záchranné zložky predovšetkým odčerpávali vodu zo zaplavených budov. V holandskej provincii Limburg museli evakuovať dva kempingové tábory pred stúpajúcou vodou. Varovanie pred povodňami vydali aj v regióne Mosela na severovýchode Francúzska, kde v dôsledku prudkého dažďa stúpli hladiny riek.

Viac o téme: ZáplavySolidaritaNemeckoSárskoOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu