Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Štart vesmírnej lode Boeing Starliner s posádkou opäť odložili

Kapsula Starliner spoločnosti Boeing na vrchole rakety Atlas V je vidieť na vesmírnom štartovacom komplexe 41 po tom, čo bol pokus o štart zrušený na vesmírnej stanici Cape Canaveral, neskoro v pondelok 6. mája 2024, Cape Canaveral, Florida.
Kapsula Starliner spoločnosti Boeing na vrchole rakety Atlas V je vidieť na vesmírnom štartovacom komplexe 41 po tom, čo bol pokus o štart zrušený na vesmírnej stanici Cape Canaveral, neskoro v pondelok 6. mája 2024, Cape Canaveral, Florida. (Zdroj: SITA/AP Photo/Terry Renna)

WASHINGTON - Prvý štart vesmírnej lode Boeing Starliner s posádkou na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z Floridy bol opäť odložený pre technický problém, uviedla v piatok NASA. Štart naplánovaný na utorok 21. mája bol pre únik hélia spojený so servisným modulom presunutý na 25. mája. Informuje agentúra AFP.

"Dodatočný čas umožňuje tímom ďalej posúdiť" únik hélia, uviedla NASA na svojej webovej stránke. Začiatkom tohto mesiaca štart Starlineru odložili pre technický problém len niekoľko hodín pred štartom, pričom astronauti už boli pripútaní.

archívne video

NASA Earth Observatory oslavuje 25 rokov: Toto sú najúžasnejšie fotografie z vesmíru (Zdroj: NASA Earth Observatory)

Astronauti zostávajú v Houstone

Kým nebude misia pripravená, astronauti Butch Wilmore a Suni Williams zostávajú v Houstone v Texase. Predchádzajúce dva skúšobné vesmírne lety lode Starliner boli bezpilotné. Prvý v roku 2019 na ISS nedorazil pre chybný softvér a ďalšie problémy. Pri druhom skúšobnom lete v máji 2022 bola k ISS pripojená takmer päť dní.

Dlho očakávaná misia Boeing Starliner už niekoľko rokov čelí oneskoreniam. NASA sa spolieha na jej úspech v snahe certifikovať druhú komerčnú vesmírnu loď pre prepravu posádok na ISS. Od roku 2020 to dokáže spoločnosť SpaceX Elona Muska s loďou Dragon, čím sa po ukončení programu Space Shuttle skončila takmer desaťročná závislosť od ruských rakiet.

Viac o téme: ProblémVesmírna loďISSNASABoeing Starliner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu