Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

USA predbehli Čínu a stali sa najväčším obchodným partnerom Nemecka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Spojené štáty americké predbehli Čínu a stali sa najväčším obchodným partnerom Nemecka v 1. štvrťroku 2024. Informuje o tom agentúra Reuters.

Podľa výpočtov Reuters, ktoré sa opierajú o oficiálne údaje nemeckého štatistického úradu, obchodná výmena Nemecka s USA dosiahla v prvých troch mesiacoch tohto roka 63 miliárd eur, zatiaľ čo v prípade Číny to bolo len necelých 60 miliárd eur. V roku 2023 bola Čína ôsmy rok po sebe najväčším obchodným partnerom Nemecka s celkovou hodnotou obchodu (export aj import) 253 miliárd eur. To však bolo už len o niekoľko stoviek miliónov menej ako v prípade USA.

archívne video

SaS nepovažuje nové 13. dôchodky za sociálne ani solidárne (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Nemecký vývoz do USA teraz ešte viac vzrástol vďaka tamojšej robustnej ekonomike, zatiaľ čo vývoz do Číny aj dovoz klesli," vysvetlil ekonóm Commerzbank Vincent Stamer náskok USA v 1. štvrťroku. Svoju úlohu podľa neho zohrali aj štrukturálne dôvody. "Čína sa posunula v rebríčku hodnotového reťazca nahor a sama čoraz viac vyrába zložitejší tovar, ktorý dovážala z Nemecka. A nemecké spoločnosti zase vyrábajú čoraz viac produktov lokálne," uviedol.

Závislosť od dovozu z Číny

Nemecko chce tiež znížiť svoju závislosť od dovozu z Číny po tom, ako vojna na Ukrajine odhalila, aké problémy spôsobila vláde v Berlíne veľká závislosť na dovoze plynu z Ruska. Najväčšia európska ekonomika v súvislosti s Čínou poukázala tiež na politické rozdiely a v minuloročnom oznámení o novej čínskej stratégii obvinila Peking z "nečestných praktík". Napriek tomu je Berlín v otázke politických krokov na zníženie tejto závislosti pomerne vágny.

Nemecký dovoz tovaru z Číny klesol v 1. štvrťroku 2024 medziročne takmer o 12 % a vývoz tovaru do Číny sa znížil o niečo viac ako 1 % podľa nemeckého ekonomického inštitútu IW. "Pravdepodobne k tomu prispieva skutočnosť, že čínska ekonomika dosahuje horšie výsledky, ako mnohí dúfali, zatiaľ čo americká ekonomika prekračuje očakávania," povedal Jürgen Matthes z IW.

USA predbehli Čínu a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

USA sa v súčasnosti podieľajú približne 10 % na vývoze z Nemecka, zatiaľ čo podiel Číny klesol na menej ako 6 %, povedal Matthes. "S jasným globálnym protivetrom pre nemecký ekonomický model sa zdá, že dochádza k jeho preorientovaniu, aj geopoliticky motivovanému, a to preč od systémového rivala Číny a smerom k transatlantickému partnerovi USA," dodal. Nie je však jasné, či to bude pokračovať. Ak sa po novembrových prezidentských voľbách v USA zmení administratíva a zvíťazí Donald Trump, Biely dom sa posunie smerom k zatváraniu trhov a tento proces by sa mohol zastaviť, skonštatoval Dirk Jandura, prezident obchodnej asociácie BGA.

Viac o téme: EkonomikaPartnerUSANemeckoČínaObchod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu