Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

MIMORIADNY ONLINE Dvojnásobný majster Európy vo vzpieraní zahynul v boji! Rusko podniklo nálet na Doneckú oblasť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

MOSKVA - Rusko začalo prípravy na vojenské cvičenie, ktoré plánuje uskutočniť vo svojom Južnom vojenskom okruhu a ktoré bude zahŕňať prípravu na rozmiestnenie a použitie taktických jadrových zbraní. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany. Do cvičenia sa zapoja letectvo aj námorné sily, informuje s odvolaním sa na ministerstvo agentúra Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 802

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 802 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:59 Rusko urýchľuje vývoj a spúšťa výrobu rakiet krátkeho a stredného doletu, predtým zakázaných zmluvou INF, uviedol server Meduza s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie ruského ministerstva zahraničia. Zmluva o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF), ktorú v decembri 1987 v Bielom dome podpísali sovietsky vodca Michail Gorbačov a americký prezident Ronald Reagan, zanikla v lete 2019 po tom, čo od nej USA a Rusko odstúpili.

21:22 Poľsko vedie s Ruskom kybernetickú studenú vojnu, vyhlásil počas pondelkovej neohlásenej návštevy na Ukrajine poľský minister pre digitalizáciu Krzysztof Gawkowski. Informuje o tom správa z agentúry PAP.

20:36 Nemecký kancelár Olaf Scholz chce, aby bolo okolo 90 percent výnosov zo zmrazených ruských aktív použitých na nákup zbraní pre Ukrajinu. Povedal to dnes podľa agentúry Reuters pri návšteve Lotyšska, a podporil tak návrh, o ktorom uvažuje Európska únia.

20:04 Rusko si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca, aby vyjadrilo protest proti "provokačnej" politike Francúzska. Moskva tak spravila po tom, čo francúzsky prezidenta Emmanuel Macron povedal, že na Ukrajinu by mohli byť vyslaní západní vojaci, informuje AFP.

19:23 Ruské jednotky podnikli 6. mája nálet na mesto Kostiantynivka v Doneckej oblasti, pričom zranili štyroch ľudí, informovala regionálna prokuratúra. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

19:21 Pri obrane Ukrajiny proti ruskej invázii dnes zahynul dvojnásobný majster Európy vo vzpieraní Oleksandr Pelešenko. Mal 30 rokov. O jeho smrti informoval ukrajinský vzpieračský zväz. Podľa médií prišlo v súčasnom konflikte o život už vyše 400 ukrajinských športovcov. Pelešenko, ktorý narukoval pár dní po začiatku vojny vo februári predminulého roka, je prvou obeťou z radov olympionikov. Na hrách v Riu de Janeiro v roku 2016 obsadil štvrté miesto vo váhe do 85 kilogramov.

19:07 Spojené kráľovstvo v pondelok poprelo vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí o údajnom predvolaní britského veľvyslanca Nigela Caseyho v súvislosti s vyjadreniami šéfa britského rezortu diplomacie Davida Camerona. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

18:46 Ruské vojenské cvičenie, ktoré bude zahŕňať nácvik použitia taktických jadrových zbraní, je "ďalším dôkazom, že Kremeľ má záujem len na ďalšej eskalácii situácie, ktorú spôsobila jeho nezákonná agresia voči Ukrajine". Uviedol to v pondelok hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano, píše AFP.

17:49 Prezident Volodymyr Zelenskyj predložil parlamentu 6. mája návrh na predĺženie stanného práva a všeobecnej mobilizácii o ďalších 90 dní od 14. mája. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

17:47 Rusko pripravuje násilné sabotáže v celej Európe, pričom spravodajské agentúry varujú krajiny na kontinente, aby očakávali ďalšie skryté bombové útoky a podpaľačské útoky na infraštruktúru, informoval 6. mája denník Financial Times (FT). Píše o tom portál The Kyiv Independent.

17:23 Česká republika si v súvislosti s kybernetickými útokmi na vládne inštitúcie a infraštruktúru predvolala ruského veľvyslanca Alexandra Zmejevského, informoval v pondelok český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

16:54 Rusko v pondelok varovalo Spojené kráľovstvo, že Moskva môže podniknúť útoky proti britským vojenským objektom a zbraniam na Ukrajine či inde vo svete, ak Ukrajina počas útokov na ruskom území použije britské zbrane. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

16:03 Ukrajinská diplomacia dnes vyzvala medzinárodných partnerov, aby neuznávali súčasnú ruskú hlavu štátu Vladimira Putina ako legitímneho prezidenta. Informovala o tom agentúra Reuters. Putina v utorok čaká inaugurácia po tom, čo v marci podľa očakávania vyhral prezidentské voľby.

15:56 Kyjev v pondelok vyzval svojich spojencov, aby neuznali Vladimira Putina za legitímneho prezidenta Ruskej federácie. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

15:55 V Rusku zadržali novinárku Nadeždu Kevorkovovú, ktorá sa pri svojej práci zameriava na región Blízkeho východu. Oznámil to v pondelok jej syn Vasilij Polonskij, informuje o tom agentúra Reuters.

15:13 Ruský parlament v pondelok opäť sprísnil kontroverzný zákon o tzv. zahraničných agentoch. Podľa schválenej novelizácie ľudia klasifikovaní ako "zahraniční agenti" nebudú mať právo kandidovať vo voľbách. Informujú o tom agentúry DPA a Interfax.

14:58 Vyše 350 zástupcov únijných inštitúcií, vlád, ale aj európskych a ukrajinských zbrojárskych firiem dnes rokuje v Bruseli o posilnení spolupráce v oblasti obranného priemyslu medzi EÚ a Ukrajinou. Na úvod obranného fóra vystúpil šéf európskej diplomatickej služby Josep Borrell, ktorý uviedol, že Európa "musí vyrábať viac a rýchlejšie".

14:48 Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo britského veľvyslanca v Moskve Nigela Caseyho. Informuje o tom správa agentúry Reuters odvolávajúcej sa na ruské médiá.

14:34 Francúzsko bude na utorňajšej inaugurácii ruského prezidenta Vladimira Putina zastúpené prostredníctvom svojho veľvyslanca v tejto krajine. Pre agentúru Reuters to v pondelok uviedol nemenovaný zdroj z prostredia francúzskej diplomacie.

14:07 Rusko v pondelok oznámilo, že jeho jednotky dobyli ďalšie dve ukrajinské dediny na frontovej línii. Podľa ministerstva obrany prevzali kontrolu nad dedinou Kotľarivka v Charkovskej oblasti a dedinou Soloviove v Doneckej oblasti, píše o tom agentúra AFP.

13:36 Fínsko zvažuje výstavbu továrne TNT v reakcii na vojnu na Ukrajine. K tomuto kroku došlo v čase kritického nedostatku výbušnín počas ruskej vojny na Ukrajine, informovalo fínske médium Yle s odvolaním sa na tamojšieho ministra obrany Anttiho Hakkanena.

13:02 Vyše 400.000 odberateľov energie v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny sa v dôsledku ruských dronových útokov ocitlo v pondelok bez prúdu. Ukrajinské sily predtým informovali, že ich protivzdušná obrana zneškodnila v noci na pondelok nad touto oblasťou 12 z 13 dronov vypustených z Ruska. Informuje o tom agentúra Reuters.

12:30 Rusko zorganizuje cvičenia na precvičenie používania taktických jadrových zbraní, aby čelilo tomu, čo označovalo ako "provokatívne vyhlásenia a hrozby od niektorých západných predstaviteľov", uviedlo 6. mája ruské ministerstvo obrany.

12:10 Západ by sa mal snažiť o prímerie v rozsiahlej ruskej vojne na Ukrajine, povedal taliansky minister obrany Guido Crosetto v rozhovore pre noviny Il Messaggero zverejnené 6. mája.

11:30 Na príkaz prezidenta Vladimira Putina začalo ruské ministerstvo obrany s prípravami na vojenské cvičenie, ktoré bude zahŕňať nácvik použitia taktických jadrových zbraní. Manévre preveria pripravenosť nestrategických jadrových síl plniť bojové úlohy, informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

11:05 Rusko bude musieť rozšíriť svoj raketový arzenál, aby tak odstrašilo Západ, s ktorým je v "otvorenej konfrontácii", povedal v pondelok ruský diplomat Grigorij Maškov. Informuje o tom agentúra Reuters.

10:45 Ruské útoky na Ukrajine za posledný deň zabili dvoch ľudí a 27 zranili, informovali regionálne úrady 6. mája.

10:25 Ukrajina ničí ruské rýchle útočné plavidlá na Kryme. Útok bol údajne vykonaný viacúčelovým námorným dronom Magura V5 na okupovanom Kryme v noci nadnes, uviedla ukrajinská vojenská spravodajská služba HUR 6. mája.

9:56 Rusko začalo prípravy na vojenské cvičenie, ktoré plánuje uskutočniť vo svojom Južnom vojenskom okruhu a ktoré bude zahŕňať prípravu na rozmiestnenie a použitie taktických jadrových zbraní. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany. Do cvičenia sa zapoja letectvo aj námorné sily, informuje s odvolaním sa na ministerstvo agentúra Reuters.

9:38 Šesť civilistov zahynulo a 35 utrpelo zranenia v dôsledku pondelňajšieho útoku ukrajinských bezpilotných lietadiel na mikrobusy prevážajúce zamestnancov miestneho poľnohospodárskeho podniku v prihraničnej Belgorodskej oblasti. Na svojom účte na platforme Telegram o tom podľa agentúry Reuters informoval gubernátor Viačeslav Gladkov.

8:23 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 6. máju, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

8:08 Líder demokratickej menšiny v americkej Snemovni reprezentantov Hakeem Jeffries v nedeľu povedal, že USA musia naďalej podporovať Ukrajinu, aby zabránili rozsiahlejšej vojne. Zo zdržania dodávok pomoci pre Ukrajinu obvinil proputinovskú frakciu v radoch Republikánskej strany, informuje o tom webová stránka stanice CBS News.

7:40 Nemecký výrobca zbraní Rheinmetall dodá Ukrajine v roku 2024 „státisíce“ nábojov vrátane prototypov nábojov s dosahom 100 km.

7:15 Výkonný orgán EÚ navrhuje, aby sa k nadchádzajúcemu 14. kolu sankcií EÚ voči Rusku pridalo aj médium Hlas Európy, uviedla 5. mája podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová, ako informovala európska Pravda.

6:45 Ruské sily zaútočili na šesť komunít v Sumskej oblasti, informovala Vojenská správa Sumskej oblasti 5. mája. Bolo zaznamenaných viac ako 22 výbuchov.

6:20 Čína chce spolupracovať s Francúzskom a zvyškom medzinárodného spoločenstva na ukončení vojny na Ukrajine, povedal čínsky prezident Si Ťin-pching 5. mája francúzskemu médiu Le Figaro.

6:00 Ruské sily spustili v noci 6. mája útok bezpilotných lietadiel v oblasti Sumy, ktorý sa zameral na energetickú infraštruktúru regiónu, informovala vojenská správa oblasti Sumy.

Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 12 z 13 ruských dronov

Ukrajinské vzdušné sily v pondelok oznámili, že ich protivzdušná obrana zneškodnila 12 z 13 útočných dronov vypustených Ruskom. Informovala o tom agentúra Reuters. Drony typu Šáhid boli zostrelené nad Sumskou oblasťou na severovýchode Ukrajiny, uviedol v aplikácii Telegram veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk. Čo sa stalo s dronom, ktorý nebol zostrelený, nebolo bezprostredne známe.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu