Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval na štátnu návštevu Francúzska

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Stephane de Sakutin, Pool via AP)

PARÍŽ - Čínsky prezident Si Ťin-pching v nedeľu pricestoval na štátnu návštevu Francúzska, počas ktorej sa stretne so svojím náprotivkom Emmanuelom Macronom. Témou ich rokovaní bude široká škála otázok; od obchodných záležitostí po Ukrajinu, informujeme podľa tlačovej agentúry AFP.

Čínsky líder prichádza na návštevu Francúzska pri príležitosti 60. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Parížom a Pekingom. Zároveň ide o začiatok jeho prvej cesty po Európe od roku 2019, počas ktorej navštívi aj Srbsko a Maďarsko. To, že si Si Ťin-pching vybral pre svoju návštevu Francúzsko ako jedinú významnú európsku mocnosť, naznačuje relatívne oteplenie čínsko-francúzskych vzťahov od Macronovej štátnej návštevy Číny v apríli 2023 a taktiež potvrdzuje postavenie francúzskeho lídra ako mocenského hráča Európskej únie.

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Stephane de Sakutin, Pool via AP)

Pár privítal na letisku francúzsky premiér

Si Ťin-pchinga, vodcu komunistického štátu s 1,4 miliardami obyvateľov, v sprievode jeho manželky Pcheng Li-jüan privítal na parížskom letisku Orly francúzsky premiér Gabriel Attal. Si v pondelok absolvuje v Paríži celodenné rokovania, na ktorých sa zúčastní aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, a po ktorých bude nasledovať štátny banket usporiadaný Macronom. V utorok sa obaja prezidenti vyberú do Pyrenejí, kde ich čakajú menej verejné a dôvernejšie rozhovory.

Témou rozhovorov bude aj Rusko a jeho vojenská agresia na Ukrajine

Kľúčovou prioritou Macrona bude upozorniť svojho hosťa na nebezpečenstvo podpory Ruska v jeho vojenskej agresii na Ukrajine, keďže západní predstavitelia sa obávajú, že Moskva už využíva čínske obrábacie stroje pri výrobe zbraní. "Je v našom záujme, aby Čína prispievala k stabilite medzinárodného poriadku. Preto musíme s Čínou spolupracovať na budovaní mieru," uviedol Macron v rozhovore pre štvrtkové vydanie britského týždenníka The Economist.

Šéf Elyzejského paláca v tom istom interview zároveň povedal, že Európa musí brániť svoje "strategické záujmy" v hospodárskych vzťahoch s Čínou, a obvinil Peking z nedodržiavania pravidiel medzinárodného obchodu. Francúzsky prezident po svojej návšteve Pekingu v roku 2023 potešil čínske štátne médiá a znepokojil niektorých spojencov EÚ vyhlásením, že Európa by sa nemala nechať zatiahnuť do sporu medzi Čínou a Spojenými štátmi, najmä pokiaľ ide o demokratický a samosprávny Taiwan.

Macron bude mať na čínskeho lídra veľký vplyv

Čína považuje tento ostrov za súčasť svojho územia a varuje, že ho jedného dňa obsadí, v prípade potreby aj silou. Ľudskoprávne skupiny naliehajú na Macrona, aby v rozhovoroch so Si Ťin-pchingom spomenul aj ľudské práva, pričom obviňujú Čínu, že nedodržiava práva ujgurskej moslimskej menšiny a drží za mrežami desiatky novinárov. Analytici sú však skeptickí, že Macron bude mať na čínskeho lídra veľký vplyv.

Viac o téme: ČínaFrancúzskoSi Ťin-pchingPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu