Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

MIMORIADNY ONLINE Macron nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu, ak Rusko prelomí frontovú líniu, Fico reaguje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu. Táto otázka by podľa neho "legitímne" vznikla, ak by Rusko prerazilo frontovú líniu a Kyjev by požiadal o takúto pomoc. Uviedol to pre týždenník The Economist v rozhovore, ktorý bol zverejnený vo štvrtok, informovala agentúra AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 798

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 798 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:46 Vládna strana Gruzínsky sen usporiadala 29. apríla masívne zhromaždenie v Tbilisi, na ktoré sa zišli desiatky tisíc ľudí z celej krajiny, aby podporili demokratický spiatočnícky úpadok krajiny.

21:11 Charkov, druhé najväčšie mesto Ukrajiny, ktoré sa nachádza len 30 kilometrov od ruských hraníc, bolo vystavené niektorým z najťažších a najčastejších útokov od začiatku rozsiahlej invázie v roku 2022.

20:40 Vojna Ruska proti Ukrajine sa „pravdepodobne tak skoro neskončí“. Ruská vojna v plnom rozsahu proti Ukrajine sa pravdepodobne tak skoro neskončí, uviedla 2. mája podľa agentúry Reuters riaditeľka americkej národnej spravodajskej služby Avril Hainesová.

20:00 Aj keď sa Putin nepochybne pripravil na nové útočné operácie, mám podozrenie, že sa spoliehal viac na Trumpa, aby ho zachránil, než na svoje vlastné sily,“ píše Carl Bildt, bývalý švédsky premiér.

19:26 Rusko v tichosti dodáva do Severnej Kórey rafinovanú ropu v množstve, ktorým zrejme porušuje limit stanovený Bezpečnostnou radou OSN. Povedal to vo štvrtok hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Zároveň naznačil, že USA v tejto súvislosti zvažujú uvalenie nových sankcií, informuje správa agentúry Reuters.

18:58 Severoatlantickú alianciu znepokojujú nedávne škodlivé aktivity na území členských štátov bloku, ktoré vyvíja Rusko v rámci svojich hybridných aktivít. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré aliancia dnes vydala. Text spomína Česko, Estónsko, Nemecko, Lotyšsko, Litvu, Poľsko a Britániu. Ruské rokovania neodradia spojencov od ďalšej podpory Ukrajiny, píše sa v dokumente.

18:30 Ruský útok na mesto Charkovská oblasť zranil 7 detí a staršieho muža. Počet detí zranených pri ruskom útoku na mesto Derhači v Charkovskej oblasti sa zvýšil na sedem, uviedol 2. mája guvernér Oleh Syniehubov.

16:55 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba zastáva názor, že Rusko bude možné zapojiť do mierových rokovaní, ale až po mierovom summite, ktorý sa v polovici júna uskutoční vo Švajčiarsku bez účasti delegácie z Moskvy.

16:10 Ruský útok na mesto Charkovská oblasť zranil 6 detí a staršieho muža. Ruskí vojaci zaútočili na mesto Derhachi v Charkovskej oblasti, pričom zranili najmenej sedem ľudí vrátane šiestich detí, uviedol guvernér Oleh Syniehubov.

15:00 Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. 

Fico reaguje na vyhlásenie Macrona, ktorý nevylúčil vyslanie vojakov na Ukrajinu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

14:30 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore s týždenníkom The Economist opäť pripustil možnosť vyslania západných pozemných jednotiek na Ukrajinu. Stať by sa tak podľa neho mohlo v prípade, že by Rusko prelomilo frontovú líniu a Kyjev o pomoc požiadal. O rozhovore informuje agentúra AFP.

14:00 Poslanec ukrajinského parlamentu bol obvinený zo zneužitia svojej funkcie na obohatenie sa o približne 11 miliónov HR , uviedol 2. mája Národný protikorupčný úrad Ukrajiny (NABU).

13:51 Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu. "Nič nevylučujem, pretože čelíme niekomu, kto nič nevylučuje," odpovedal Macron na otázku, či stojí za svojimi vyhláseniami, že by sa nemalo vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu. Vyvolal tým v Európe rozruch a dištancovali sa od nich viacerí európski predstavitelia.AFP pripomenula, že podľa niektorých analytikov sa Rusko pravdepodobne chystá na Ukrajine spustiť novú veľkú ofenzívu.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA)

13:35 Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že jeho jednotky prevzali kontrolu nad dedinou Berdyči na východe Ukrajiny. Ruská armáda zintenzívnila boj proti ukrajinským jednotkám pred očakávaným príchodom väčšiny amerických zbraní určených pre Ukrajinu.

13:31 Pri aprílových útokoch na Ukrajinu použilo Rusko viac ako 300 rakiet, približne 300 dronov iránskej výroby Šáhid a viac ako 3200 navádzaných bômb. Uviedol to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

13:22 Ruské útoky na Ukrajine za posledný deň zabili 8 a ďalších 40 zranili.

13:12 Severoatlantická aliancia intenzívnejším financovaním vojny na Ukrajine robí míľové kroky smerom k tomu, aby prekročila predtým stanovené červené čiary. Podľa agentúry MTI to vo štvrtok vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

12:22 Sýrčan a humanitárna organizácia Hand in Hand for Aid and Development (HIHFAD) obvinili Rusko zo zámerného bombardovania nemocnice na severe Sýrie v roku 2019. Sťažnosť podali tento týždeň na Výbor OSN pre ľudské práva (UNHRC).

12:04 Kremeľ vo štvrtok odmietol obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň v rozpore s medzinárodným dohovorom o zákaze tejto výzbroje.

11:58 Švajčiarsko vo štvrtok oznámilo, že Rusko "v tejto fáze" nebolo pozvané na júnovú konferenciu, ktorej cieľom je načrtnúť cestu k mieru na Ukrajine. Švajčiarska vláda je však presvedčená, že Rusko sa musí zapojiť do tohto procesu, uviedla vo vyhlásení. "Mierový proces bez Ruska nie je možný," skonštatovala.

10:12 Vojenské spravodajstvo: Rusko lietalo s útočnými dronmi nad okupovaným závodom v Záporoží, ukazujú zábery.

9:35 Kuleba: Útoky Ruska poškodzujú 50 % energetického systému Ukrajiny.

8:17 Washington vo štvrtok vyzval Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku Spojených štátov a ďalších krajín, že o nasadení jadrových zbraní budú rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia. Spojené štáty prijali "jasný a pevný záväzok", že úplnú kontrolu nad jadrovými zbraňami majú ľudia, povedal predstaviteľ úradu pre kontrolu zbrojenia amerického ministerstva zahraničných vecí Paul Dean. Dodal, že k rovnakému záväzku sa prihlásili aj Francúzsko a Spojené kráľovstvo.

7:00 Útoky dronov údajne poškodzujú ruskú energetickú infraštruktúru.

6:22 Ministerstvo obrany pracuje na obmedzení satelitného snímania ukrajinského územia.

6:00 Rusko zaútočilo na 10 komunít v oblasti Sumy.

5:58 Rusko rozdalo členom Bezpečnostnej rady OSN návrh rezolúcie žiadajúci všetky krajiny, aby podnikli kroky s cieľom zabrániť umiestneniu zbraní vo vesmíre. Len pred týždňom podobnú americko-japonskú rezolúciu vetovalo.

5:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal vedúceho oddelenia kybernetickej bezpečnosti spravodajskej služby SBU Iľľu Viťuka. Ukrajinské médiá ho spájajú s obvineniami z korupcie.

Z Odesy hlásili 13 zranených po dopade ruskej rakety

Najmenej 13 ľudí utrpelo v stredu večer zranenia v ukrajinskom prístavnom meste Odesa, keď ho zasiahla ruská balistická raketa, ktorá spôsobila veľký požiar. Oznámili to tamojší predstavitelia. "Zatiaľ je známych 13 zranených," napísal gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper na sociálnej sieti. Zábery zverejnené na internete ukazujú plamene a veľké mračná dymu.

Súkromná kuriérska spoločnosť Nova Pošta neskôr oznámila, že raketa zasiahla jej triediace stredisko v Odese, ale jej zamestnanci neboli medzi obeťami.Správy nebolo možné nezávisle overiť.Odesa je častým cieľom ruských útokov. Rakety zasiahli toto mesto na juhu Ukrajiny aj v posledných dvoch dňoch a pripravili tam podľa ukrajinských úradov o život osem ľudí.
 

USA obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine

 Ministerstvo zahraničných vecí USA uviedlo, že ruské sily použili chemickú zbraň chlórpikrín, pričom na Ukrajine využívajú aj slzotvorný plyn ako "metódu vedenia boja", čo je tiež porušením Dohovoru o chemických zbraniach."Použitie takýchto chemických látok nie je ojedinelým prípadom a je pravdepodobne motivované snahou ruských síl vytlačiť ukrajinské sily z opevnených pozícií a dosiahnuť taktickú výhodu na bojisku," napísalo ministerstvo vo vyhlásení.Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone sa zatiaľ k správe nevyjadrilo.

Chlórpikrín je na zozname zakázaných dusivých látok Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá na zmienený dohovor dohliada. Nemecké sily tento plyn použili počas prvej svetovej vojny ako jednu z prvých chemických zbraní, píše Reuters.Ruské sily používajú aj granáty so slzotvorným plynom, uvádza ukrajinská armáda, podľa ktorej po vystavení toxickým látkam ošetrili najmenej 500 ukrajinských vojakov, pričom jedného slzotvorný plyn zadusil.USA v stredu oznámili uvalenie sankcií na viaceré ruské štátne subjekty spojené s programami chemických a biologických zbraní, ako aj firmy a jednotlivcov zapojených do nákupu položiek pre tieto programy.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu