Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nemecký prezident Steinmeier označil rozšírenie Európskej únie za moment šťastia

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier
Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: TASR/Bernd von Jutrczenka/dpa)

PRAHA - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier označil rozšírenie Európskej únie o desať štátov pred 20 rokmi za "moment európskeho šťastia". Informuje o tom správa z tlačovej agentúry DPA.

Európska únia sa 1. mája 2004 rozrástla z 15 na 25 členov a pribudlo do nej 75 miliónov nových občanov. Steinmeier to v pondelok pripomenul na spoločnej tlačovej konferencii s českým prezidentom Petrom Pavlom v Prahe.

archívne video

Peter Pellegrini rokoval so šéfkou Bundestagu o Ukrajine a Európskej únii (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Rozšírenie EÚ v tom čase je podľa mňa veľmi pôsobivým príkladom významnej a úspešnej transformácie v Európe, ktorá nakoniec prekonala rozdelenie Európy prameniace zo studenej vojny," povedal Steinmeier.

V rámci doteraz najväčšieho rozšírenia EÚ sa k nej pridali štáty bývalého východného bloku - Estónsko, Lotyšsko, Litva, Slovinsko, Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko a stredomorské ostrovné štáty Malta a Cyprus.

Steinmeier pricestoval do Česka, aby oslávil toto výročie

Steinmeier pricestoval do Prahy v skorých popoludňajších hodinách, aby spolu s Českou republikou oslávil toto výročie. "Som presvedčený, že členstvo v EÚ zmenilo Českú republiku, ale Česko zmenilo aj Európsku úniu," povedal.

Steinmeier uviedol, že rozšírenie Európskej únie je v súčasnosti hlavným strategickým záujmom Nemecka, Česka, aj samotného Bruselu. "Nemecko podporuje vyhliadky kandidátskych krajín západného Balkánu, Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska na vstup do EÚ," vyhlásil nemecký prezident.

Na otázku nemeckého novinára smerovanú k aktuálnemu vývoju na Slovensku reagoval Steinmeier slovami, že Nemecko sa o situáciu v SR zaujíma a že zvoleného slovenského prezidenta Petra Pellegriniho pozval na návštevu Berlína.

Viac o téme: ČeskoNemeckoEurópska úniaFrank-Walter SteinmeierMoment šťastia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu