Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rozhovory Erdogana s Bidenom v Bielom dome odložili: Aký je dôvod?

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

ISTANBUL - Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Ak by sa schôdzka konala, boli by to prvé rozhovory Erdogana a Bidena v Bielom dome. Naposledy sa stretli počas summitu NATO v Litve v júli minulého roka. Nemenovaný turecký predstaviteľ podľa AFP povedal, že návštevu Erdogana v USA odložili z dôvodu zmeny v programe tureckého lídra. O novom termíne rozhodnú po konzultácii medzi oboma stranami, dodal zdroj.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Erdoganovu plánovanú návštevu jeho kancelária nikdy oficiálne neoznámila, turecký predstaviteľ však pre AFP v marci uviedol, že sa uskutoční 9. mája. Spojené štáty a Turecko sú spojenci v rámci NATO a usilujú sa zlepšiť vzťahy narušené viacerými spormi. Jedným z nich bolo odkladanie súhlasu Ankary so vstupom Švédska do Severoatlantickej aliancie.

Biden bude debatovať s Trumpom

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému. Informuje agentúra AP.

Prezident to povedal počas interview na stanici Sirius XM s rozhlasovým moderátom Howardom Sternom. Bidena sa opýtal, či sa zúčastní na debatách proti Trumpovi. "Áno, niekedy. Neviem, kedy," uviedol Biden. "Ale som šťastný, že s ním budem debatovať."Takto neurčito sa vyjadroval aj predtým. V marci napríklad povedal, že to, či bude debatovať s Trumpom, "závisí od jeho správania".

Chris LaCivita, vysokopostavený poradca Trumpovej volebnej kampane, na Bidenove výroky zareagoval na sociálnej sieti X: "Ok, zorganizujme to!" Trumpov tím už predtým uviedol, že bývalý prezident je "ochotný debatovať kedykoľvek, kdekoľvek a všade". Trump sa však doteraz nezúčastnil na žiadnych debatách v rámci republikánskych primárok.  

Komisia pre prezidentské debaty už oznámila dátumy a miesta troch debát prezidentských kandidátov: 16. septembra v San Marcose v Texase, 1. októbra v Petersburgu vo Virgínii a 9. októbra v Salt Lake City v Utahu. Jediná debata viceprezidentských kandidátov je naplánovaná na 25. septembra v Eastone v Pensylvánii. Biden oproti svojím predchodcom dáva pomerne málo interview pre tlač a jeho poradcovia vyberajú skôr médiá mimo tých tradičných, ktoré pokrývajú činnosť prezidenta vo Washingtone.  

Viac o téme: Recep Tayyip ErdoganJoe BidenRozhovory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu